Nova Toyota Mirai seli pogonske točkove na zadnju osovinu

Sedan iz Japana Toyota Mirai postaje prvi velikoserijski vodonični automobil. Kompanija tvrdi da su uspeli da plasiraju 10.000 vozila za četiri godine koliko je model proveo na tržištu do ovog trenutka. Rezultat ne bi bio vredan pomena, barem ne po dobru, da se radi o bilo kom drugom, konvencionalnom automobilu, ali s obzirom na činjenicu da i drugi proizvođači pokušavaju […]
Sedan iz Japana Toyota Mirai postaje prvi velikoserijski vodonični automobil. Kompanija tvrdi da su uspeli da plasiraju 10.000 vozila za četiri godine koliko je model proveo na tržištu do ovog trenutka. Rezultat ne bi bio vredan pomena, barem ne po dobru, da se radi o bilo kom drugom, konvencionalnom automobilu, ali s obzirom na činjenicu da i drugi proizvođači pokušavaju da se dokopaju tehnologije za proizvodnju vozila iz FCEV segmenta i da takva vozila (još uvek neuspešno) pokušavaju da komercijalizuju, Toyota je zadovoljna.

Saglasno tome, japanski proizvođač planira da na predstojećem Salonu automobila u Tokiju predstavi drugu generaciju vodoničnog sedana. Mirai će postati automobil radikalno različitiog dizajna u odnosu na prvu iteraciju!



Prvi Mirai je osmišljen na temelju modela koji se teško može nazvati vizuelano atraktivnim. Dakako, to je Prius, a Toyota je izgleda sa drugom generacijom naučila lekciju i očito poželela da Miraiju daruje izgled koji pretenduje da kod izvesnog broja ljubitelja automobila, probodi i po neku afirmativnu emociju. Drugim rečima, razvojni tim je sebi za cilj postavio težnju da kupci biraju Mirai i zbog stila koji promoviše, a ne samo zahvaljujući potencijalu privlačenja “zelenih” kupaca.

Kao rezultat svih gore navedenih spoznaja, porodične veze s Priusom su nemilosrdno prekinute a nova Toyota Mirai je postavljena na TNGA-N arhitekturu koja je predstavlja temelj za model s pogonom na zadnje točkove. Kao takva, osnova je za sedan Toyota Crown, koji se nudi doduše samo na matičnom tržištu.

Prijatne proporcije, dugačka hauba, putnička kabina izmeštena ka zadnjem delu vozila, točkovi od lake legure promera 20 inča…. Sve su to detalji koji lepe pogled za novi Mirai. U poređenju s odlazećim modelom, Mirai poseduje veći međuosovinski razmak za 14 centimetara, odnosno identičan je kao kod pomenutog Crowna (2.920 milimetara). Sada je Mirai postao 85 milimetara duži (4.975 mm), 70 milimetara širi (1.885 mm), ali istovremeno i 65 milimetara niži (1.470 mm) nego ranije.

Unutrašnjost novog Miraija je takođe bila subjekt ozbiljnijih izmena. Glavni ekran više nije centralno pozicioniran je već direktno ispred očiju vozača, dok je monitor osetljiv na dodir izdašne dijagonale od 12,3 inča, iskorišćen za omogućavanje praćenja postavki info-zabavnog sistema.

Toyota Mirai će ubuduće moći da preveze do pet putnika, odnosno jednu glavu više nego do sada. Ipak, s obzirom na izmeštanje pogonskih točkova na poziciju iza vozača, i verovatan masivan centralni tunel, malo je izgledno da će novi Mirai ponuditi više prostora u kabini za putnike, u odnosu na ono što se dobijalo u prvoj generaciji.

Novi sedan koji će za pogon koristiti vodonične gorivne ćelije će biti predstavljen na predstojećem Salonu automobila u Tokiju, još uvek u formi koncepta. To je oslobodilo proizvođača obaveze deobe detaljnijih tehničkih pojedinosti, pa je Toyota do sada bila veoma suvoparna u pogledu iznošenja tehničkih podataka koji govore o potencijalu novog Miraija.

Poznato je da će novajlija u ovoj generaciji posedovati elektromehanički generator što će momentalno doneti 30% veću autonomiju, a što se dobilo i zahvaljujući uvećanoj zapremini rezervoara za gorivo. Ukoliko znamo da je aktuelni Mirai u stanju da sa jednim rezervoarom vodonika prevali do 650 kilometara, doduše po NEDC protokolu, jednostavan procentni račun nas sada navodi na autonomiju od oko 845 kilometara. Sve i kada se ova cifra “WLTP-izuje”, opet je brojka impozantna.



Još nešto da dopunimo, a što je potencijalno od ekstremne važnosti “pravim” ljubiteljima automobile. Naime, Mirai postaje mnogo više vozački automobil u odnosu na ono što još uvek nudi. Toyota obećava unapređenu voznu dinamiku, niži centar grafitacije, kruću karoseriju i shodno tome mnogo više radosti za personu iza volana.

Serijska verzija Toyote Mirai druge generacije je najavljena za kraj 2020. godine. Prodavaće se u Japanu, Evropi i Americi. O ceni još uvek ni reči.

Izvor: AutoRepublika.com

Foto: AutoRepublika.com