Šećer i žitarice pogurali svetske cene hrane

Svetske cene hrane su u oktobru porasle prvi put u poslednjih pet meseci, podstaknute poskupljenjem šećera i žitarica, saopštila je danas Agencija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO). Cenovni indeks, kog izračunava FAO a koji meri mesečne promene cena korpe proizvoda (žitarica, uljarica, mlečnih proizvoda, mesa i šećera), iznosio je prošlog meseca u proseku 172,7 poena, što je za […]
Svetske cene hrane su u oktobru porasle prvi put u poslednjih pet meseci, podstaknute poskupljenjem šećera i žitarica, saopštila je danas Agencija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

Cenovni indeks, kog izračunava FAO a koji meri mesečne promene cena korpe proizvoda (žitarica, uljarica, mlečnih proizvoda, mesa i šećera), iznosio je prošlog meseca u proseku 172,7 poena, što je za 1,7 odsto više u odnosu na prethodni mesec i za 6,0 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, prenosi agencija Rojters.
U FAO predviđaju da će proizvodnja žitarica tokom 2019. godine iznositi 2,70 milijardi

tona, što je nešto niže u odnosu na poslednju prognozu, ali za 1,8 odsto više u odnosu na nivo iz 2018. godine.

FAO indeks cena šećera skočio je u oktobru za 5,8 odsto u odnosu na septembarski nivo, uglavnom zbog očekivane slabije ponude u ovoj godini usled velikog smanjenja proizvodnje šećera u Indiji i na Tajlandu.

Indeks cena žitarica je porastao za 4,2 odsto, biljnog ulja za 0,5 odsto, a mesa za 0,9 odsto. Nasuprot tome, indeks cena mlečnih proizvoda pao je u oktobru za 0,7 odsto.

Izvor: Agrosmart.net

Foto: Pixabay (shixugang)