Od sutra auto-putem od Niša do Dimitrovgrada

Dan uoči otvaranja istočnog kraka Koridora 10, RTS patrole proveravaju da li je sve spremno i uključiće se sa najatraktivnijih mesta na trasi Na istočnom kraku Koridora 10 sutra se pušta u saobraćaj deonica od Proseka do Crvene reke ukupne dužine 22 i po kilometra i time se zaokružuje izgradnja čitavog istočnog kraka od Dimitrovgrada do Niša dužine od 86 […]
Dan uoči otvaranja istočnog kraka Koridora 10, RTS patrole proveravaju da li je sve spremno i uključiće se sa najatraktivnijih mesta na trasi

Na istočnom kraku Koridora 10 sutra se pušta u saobraćaj deonica od Proseka do Crvene reke ukupne dužine 22 i po kilometra i time se zaokružuje izgradnja čitavog istočnog kraka od Dimitrovgrada do Niša dužine od 86 kilometara i 800 metara.
Vrednost izgradnje istočnog kraka procenjuje se na oko 476 miliona evra.

Ta deonica smatra se i najtežom jer je njome zaobiđena Sićevačka klisura, a u sklopu trase je i tunel Bancarevo.

Tu je bilo najviše muka prilikom izgradnje zbog kosina oko tunela, budući da se radi o brdovitom terenu u podnožju Suve planine.

Na deonici od Bancareva do Crvene reke ima 27 kosina, a za njih 26 projekat je morao da se menja praktično u hodu.

Jedno od najvećih iznenađenja prilikom gradnje bila je kosina šest, odnosno upravo tunel Bancarevo gde je levi tunelski kanal morao da se produži, a ispostavilo se i da je neophodno izgraditi i galeriju.

"Sama galerija je naknadno projektovana zbog pojave klizišta na useku, ona je izgrađena za nepuna tri i po meseca", kaže Osman Hasić, šef gradilišta "Integral inženjering".
Prema njegovim rečima, u samu galeriju ugrađena su 132 šipa, više od 10 hiljada kubika betona, dve i po hiljade tona rmature, iskopano oko 40 hiljada kubika zemlje, a nasuto 80 hiljada kubika.

Ta zemlja će, kako kaže, služiti kao kontrateg eventualno da ne dođe do nekog novog klizišta.

"Istočni krak Koridora 10 dug je 86,8 kilometara. Karakteriše ga 87 mostova, pet tunela, pet saobraćajnih petlji. U građeno je oko 780 hiljada tona asfalta", kaže Dušan Mijuš, šef projekta Istok.

Istočni krak Koridora 10 povezuje Nišavski i Pirotski okrug, Srbiju i Bugarsku, a od izuzetnog je značaja kao i tranzitni koridor preko kojeg se odvija saobraćaj do centralne Evrope i Turske i dalje ka Bliskom istoku.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay (Free-Photos)