Potencijali Novog Pazara za razvoj seoskog turizma

Novi Pazar je ekonomski, trgovački kulturni i sportski centar Sandžaka. Sa svojih 125.000 stanovnika i sto naseljenih mesta oduvek je važio za izuzetno zanimljivu turistička destinaciju, a u poslednje vreme predstavlja i odličnu destinaciju za razvoj seoskog turizma. Na području Novog Pazara registrovano je oko 3000 poljoprivrednih gazdinstava i pored osnovne delatnosti kojima se bave, seoski turizam predstavlja dobru osnovu […]
Novi Pazar je ekonomski, trgovački kulturni i sportski centar Sandžaka. Sa svojih 125.000 stanovnika i sto naseljenih mesta oduvek je važio za izuzetno zanimljivu turistička destinaciju, a u poslednje vreme predstavlja i odličnu destinaciju za razvoj seoskog turizma.

Na području Novog Pazara registrovano je oko 3000 poljoprivrednih gazdinstava i pored osnovne delatnosti kojima se bave, seoski turizam predstavlja dobru osnovu za proširenje aktivnosti na gazdinstvima gde mogu prihvatiti goste, kao i prodaju svojih poljoprivrednih proizvoda na kućnom pragu.

Na ovom području svi oni koji dođu, pored netaknute prirode i domaće kuhinje biće u prilici da vide i autohtone rase domaćih životinja kao što su: sjenička pramenka, domaći bivo, domaći brdski konj i druge vrste.

Blizina Kopaonika, Rogozne, Golije kao i Pešterske visoravni uz kulturno istorijske spomenike kako u gradu, tako i u neposrednoj blizini Novog Pazara, netaknutu prirodu, spoj starih kuća građenih u orijentalnom stilu, ljubaznih domaćina i na daleko čuvene domaće kuhinje sa ovog područja gde se prvenstveno izdvajaju: sir, kajmak, paprika u pavlaci, goveđa pršuta, ovčija pršuta – stelja, sudžuk, mantije, pite, kačamak, cicvara, slatko od malina, kupina, džem od šljiva i ostalih voćnih vrsta koje se gaje na ovom području kao i proizvodi domaće radinosti, najbolja su preporuka za dolazak gostiju.

Veliki broj gastarbajtera sa ovog područja koji živi i radi na području zapadne Evrope i koji i te kako pomažu ekonomski razvoj ovog kraja, takođe predstavljaju i najbolje ambasadore kako svog kraja tako i Republike Srbije, radeći na promociji turističkih potencijala i preporučujući svojim prijateljima da posete Novi Pazar i našu zemlju.

Današnji Novi Pazar osnovao je Isha-beg Ishaković 1461. godine. Podignut je u blizini srednjovekovnog utvrđenja Trgovišta, poznatog pod imenom Ras. U ovom gradu nalaze se mnogi kulturno-istorijska spomenici a najpoznatiji su: Stara čaršija, Bedem sa kulom motriljom, Staro tursko kupatilo (Hamam), Altun Alem džamija, Arap džamija, Bor džamija, srednjovekovni kompleks Stari Ras, Crkva Svetih apostola Petra i Pavla (Petrova crkva), manastiri Sopoćani i Đurđevi Stupovi, ali i ostali spomenici.

Novi Pazar smešten je u dolini, a jedinstven je fenomen na Balkanu po tome što se u ovu dolinu uliva pet reka: Raška, Jošanica, Deževska, Ljudska i Sebečevska. Golija, jedna od najlepših i šumama najbogatijih planina u Srbiji, nalazi se 32 kilometra severno od Novog Pazara i pruža velike mogućnosti za odmor i rekreaciju u gotovo netaknutoj prirodi, i zimi i leti.

Golija je Park prirode, u okviru koga se nalazi Rezervat Biosfere. Planina Rogozna takođe se nalazi se u blizini Novog Pazara. Nekada je preko ove planine vodila čuvena carigradska džada koja je povezivala Dubrovnik preko Sarajeva, Novog Pazara sa Carigradom. Još uvek se mogu videti ostaci mnogobrojnih hanova koji su se nalazili na tom putu kao i delovi puta pod kaldrmom iz tog perioda. Na ovoj planini nalaze se i ostaci starog grada Jeleča.

Pešterska visoravan je jedinstvena, očaravajuća prirodna oaza u srcu Evrope, sa svim svojim prirodnim lepotama i kanjonom Uvac. Stara Novopazarska banja je jedna od najstarijih na Balkanu. Njene lekovite vode koristili su još stari Rimljani, koji su prvi i otkrili njene mineralne izvore. Sredinom XVII veka Turci su uredili Banju. Takva voda blagotvorno deluje na neuromišićne bolesti, reumatska oboljenja, išijas, sportske i druge povrede, stanja posle moždanog udara, kožna i ginekološka oboljenja. Rajčinovića banja takođe predstavljao oazu zdravlja.

Novi Pazar iz godinu u godinu posećuje sve veći broj kako domaćih tako inostranih turista, a sa razvojem seoskog turizma na ovom području uz saradnju sa Turističkom organizacijom Grada Novog Pazara, nadati se da će ovaj grad i ovo područje postati još atraktivnija turistička destinacija kako na domaćoj tako i na svetskoj turističkoj mapi.

Autor: dipl. inž. stočarstva Safet Vesnić, PSSS Novi Pazar

Foto: Pixabay (LubosHouska)