Digitalnim auto-putem brže do usluga

Vlada Srbije želi da napravi digitalni auto-put, odnosno da digitalizuje sve usluge javne uprave i učini ih dostpunim građanima i privredi putem interneta i mobilnog telefona. Na tom projektu angažovana je i Svetska banka. Komunikacija državnih organa je međusobna, ali i sa građanima i privredom, u naredne tri do četiri godine biće, kažu, u potpunosti elektronska. Tada bi i rad […]
Vlada Srbije želi da napravi digitalni auto-put, odnosno da digitalizuje sve usluge javne uprave i učini ih dostpunim građanima i privredi putem interneta i mobilnog telefona. Na tom projektu angažovana je i Svetska banka.

Komunikacija državnih organa je međusobna, ali i sa građanima i privredom, u naredne tri do četiri godine biće, kažu, u potpunosti elektronska. Tada bi i rad javne uprave trebalo da bude 90 odsto brži.

"Danas smo zvanično otpočeli organizaciju projekta unapređenja usluga elektronske uprave. Cilj je da se uspostavi takva hardverska i softverska infrastruktura koja će omogućiti digitalizaciju usluga javne uprave i dostupnost ovih usluga u potpunosti putem interneta i mobilnog telefona", kaže Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT.

A upravo vodeće zemlje u svetu digitalizacije Srbiji daju svoje recepte.

"Na osnovu našeg iskustva, ovaj projekat će vam pomoći da ostvarite bolje i brže usluge koje će biti kvalitetne. Takođe, doneće povećanje investicija u privredi i ekonomiji, ojačaće poverenje građana, ali će i iziskivati dosta koordinacije, interakcije sa građanima i preduzećima", kaže Šiho Nagaki, visoki menadžer Svetske banke iz Vašingtona.

U Srbiji su do sada uvedene elektronske usluge poput e-Recepta, e-Bebe, e-Dnevnika. Moguć je elektronski upis dece u vrtić, plaćanje platnim karticama na protalu e-Uprave, plaćanje i provera poreza na imovinu kao i e-Sud.

Izvor: RTS

Foto: freeimages.com