Holandija smanjuje maksimalnu dozvoljenu brzinu na auto-putevima

Razlog za smanjivanje maksimalne brzine nisu ni nesreće, ni loša infrastuktura, već emisija štetnih gasova.  I to ne bilo kojih gasova, već azotnih oksida koji su po poslednjim merenjima u Holandiji višestruko prisutniji nego u okolnim zemljama EU. Ovakvo stanje vazduha nateralo je nedavno vladu da reaguje. Osim toga, vlada je u problem zbog velikog broja zatvorenih gradilišta širom zemlje […]
Razlog za smanjivanje maksimalne brzine nisu ni nesreće, ni loša infrastuktura, već emisija štetnih gasova. 

I to ne bilo kojih gasova, već azotnih oksida koji su po poslednjim merenjima u Holandiji višestruko prisutniji nego u okolnim zemljama EU. Ovakvo stanje vazduha nateralo je nedavno vladu da reaguje.

Osim toga, vlada je u problem zbog velikog broja zatvorenih gradilišta širom zemlje kojima su dejstvo zabranili sudovi. Kako? Tako što je ustanovljeno da njihove mašine za gradnju izbacuju ogromne količine azotnih oksida, te im je bilo naređeno – ili gradite sa “zelenijim” mašinama ili gradnje neće biti.

Stoga na hiljade gradilišta u Holandiji trenutno “stoji”, sve dok se ne pronađe odgovarajuće rešenje ili ne nabave drugačije mašine.

Vlada ove zemlje najavila je stoga ograničenje maksimalne putne brzine od svega 100 km/h u celoj zemlji, uključujući po svemu sudeći i auto-puteve. Ova mera trebalo bi da stupi na svagu 2020. godine.

Kako navodi holandski javni servis, glavni uzrok visokog nivoa azotnih oksida u vazduhu jesu stočne farme u toj zemlji, građevinska industrija, kao i automobili i druga prevozna sredstva.

Cilj iza uvođenja nove maksimalne brzine jeste da se smanji emisija štetnih gasova, jer automobili i druga vozila na većim brzinama naravno troše i više goriva i emituju daleko više gasova.

Izvor: AutoRepublika 

Foto: Pixabay (hpgruesen)