U Zapadnobačkom okrugu udvostručen izvoz jabuka

U Kupusinkom ataru rod voća je dobar, ističu uzgajivači i dodaju da i pored toga što mnogi odustaju od voćarstva, pojedini ipak vide opstanak u ovom poslu. Jabuke iz Kupusine uglavnom preko otkupljivača završavaju najvećim delom u Rusiji. Prema podacima Regionalne privredne komore Sombor, ukupan izvoz Zapadnobačkog regiona za prvih devet meseci ove godine bio je 257 miliona evra, a […]
U Kupusinkom ataru rod voća je dobar, ističu uzgajivači i dodaju da i pored toga što mnogi odustaju od voćarstva, pojedini ipak vide opstanak u ovom poslu. Jabuke iz Kupusine uglavnom preko otkupljivača završavaju najvećim delom u Rusiji. Prema podacima

Regionalne privredne komore Sombor, ukupan izvoz Zapadnobačkog regiona za prvih devet meseci ove godine bio je 257 miliona evra, a učešće ukupnog izvoza jabuka do sada je oko 1,5 procenata.

O tome koliko je povećan izvoz u Rusku federaciju govori podatak da je iz ZBO u 2018. godini izvezeno 1.507 tona, dok je u ovoj godini do sada izvezeno već 5.441 tona, dodaju u RPK Sombor.

Trideset godina u voćarstvu za Lasla Červenkoviča je motiv da ne odustaje od proizvodnje, jer osim što su u porodičnom gazdisntvu koristili subvencije za mehanizaciju, imaju sisteme za navodnjavanje i protivgradne mreže, izgradili su i savremene hladne komore, u kojima se nalazi oko 100 tona jabuka koje čekaju bolju otkupnu cenu na proleće.

Najveći problem do sada je bila naplata i niska otkupna cena, ali i izbirljivo tržište, koje više ne konzumira ranije atraktivne sorte. Ove godine cena kilograma manje traženih sorti jabuka kreće se od 20 do 25 dinara za kilogram.

Laslo Červenkovič, voćar iz Kupusine kaže:

"Industrijska jabuka u prošloj godini nikome nije trebala i to ne samo u Srbiji, već i u celoj Evropi, a to je bilo svima poznato. Ne znam šta se desilo, pa ove godine bar za to ima otkupa, industrijsku smo prodali. Fudži je najpoznatija jabuka na našem tršištu, a prošle nedelje sam dobio 45 dinara za kilogram, dok ostale sorte ne trebaju nikom. Zelena jabuka "Greni smit" nije potrebna više, pa neće niko da je jede. Nekada je išla samo ona za izvoz, a sada ne znamo šta ćemo sa njom, jer naši ljudi baš je i ne jedu".

Oskar Molnar pretežno uzgaja ajdared sortu jabuka, ističe da je više tona jabuke prošle godine ostalo na zemlji, jer nije bilo potražnje. Tu je motiv , kaže, da od iduće godine, nakon dvadeset godina u ovom poslu pokrene proizvodnju ceđenog soka od jabuka.

"Konkurisao sam za sredstva da zaobiđemo prekupce, da jabuke ne ostanu ležati na zemlji. Prekupci kupuju naše jabuke i izvoze za Rusiju, mada koliko čujem i oni isto dobijaju kao mi", veli on.

Izvoz jabuka iz Zapadnobačkog okruga je uvećan za 192 odsto, navode u Regionalnoj privrednoj komori Sombor.

"Ove godine izvezli smo već 6.381 tonu jabuka. U ukupnom izvozu, jabuke učestvuju u našem Zapadnobačkom regionu sa 1,5 procenata", napominje Mihajlo Maćuš, koordinator za indistriju za Zapadnobački okrug u RPK Sombor.

Jabuke iz Zapadnobačkog okruga prvi put ove godine su otišle na tržišta Ujedinjenih Arapskih Emirata, Mađarske, Kuvajta, Singapura, Hongkonga, Rumunije, Maldiva i Saudijske Arabiju u iznosu od 3,5 miliona evra.

Izvor: RTV

Foto: freeimages.com