Penzijsko i invalidsko osiguranje u poljoprivredi

Po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, obavezno osigurani su: zaposleni, lica koja samostalno obavljaju delatnost i poljoprivrednici. Za lica koja istovremeno ispunjavaju uslove za osiguranje po više osnova, utvrđen je prioritet osnova osiguranja. Osiguranje po osnovu zaposlenja, isključuje osiguranje po osnovu istovremenog obavljanja samostalne ili poljoprivredne delatnosti. Osigurana lica u poljoprivredi su ona koja se bave poljoprivrednom delatnošću, kao […]
Po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, obavezno osigurani su: zaposleni, lica koja samostalno obavljaju delatnost i poljoprivrednici. Za lica koja istovremeno ispunjavaju uslove za osiguranje po više osnova, utvrđen je prioritet osnova osiguranja.

Osiguranje po osnovu zaposlenja, isključuje osiguranje po osnovu istovremenog obavljanja samostalne ili poljoprivredne delatnosti. Osigurana lica u poljoprivredi su ona koja se bave poljoprivrednom delatnošću, kao nosioci poljoprivrednog domaćinstva, članovi poljoprivrednog domaćinstva, nosioci porodičnog poljoprivrednog gazdinstva , članovi porodičnog poljoprivrednog gazdinstva ili članovi mešovitog domaćinstva, ako nisu osigurani po osnovu zaposlenja, osiguranici samostalnih delatnosti, korisnici penzije ili da nisu na školovanju.

Obavezno su osigurani nosilac poljoprivrednog domaćinstva i nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, odnosno, najmanje jedan član domaćinstva, porodičnog
poljoprivrednog gazdinstva ili mešovitog domaćinstva.

Osiguranik se postaje danom početka, a prestaje danom prestanka obavljanja poljoprivredne delatnosti. Svojstvo osiguranika se ne može steći pre navršenih 15 godina života, a utvrđuje se na osnovu prijave na osiguranje i odjave na osiguranje.

Svojstvo poljoprivrednog osiguranika može da miruje najduže pet godina u toku osiguranja, samo ako su objektivni razlozi; elementarne nepogode, bolest i
porodiljsko odsustvo, s tim da ne mogu biti pet uzastopnih godina.

Osiguranici u poljoprivredi ostvaruju pravo na penziju po istim uslovima kao i svi ostali osiguranici, što znači, da bi ostvarili pravo na starosnu penziju, potrebno im je minimalno 15 godina staža osiguranja, za koje su plaćeni doprinosi i 65 godina života za muškarce, odnosno 62 godine i šest meseci života za žene.

Uslov za prevremenu starosnu penziju, za muškarce je 40 godina staža osiguranja i najmanje 57 godina i osam meseci života, a za žene 38 godina i šest meseci staža
osiguranja i 57 godina života. Pravo na starosnu penziju imaju pripadnici oba
pola sa 45 godina staža osiguranja , bez obzira na starost.

U Srbiji ima nešto više od 180.000 poljoprivrednih penzionera. Iznos penzije poljoprivrednika zavisi od godina ulaganja i visine osnovice na koju su plaćeni doprinosi. Većina poljoprivrednika, doprinos za PIO od 26%, plaća na najnižu osnovicu, koja za 2019. godinu iznosi 23.921 dinara.

Ključni nedostatak u praksi je što svi poljoprivrednici uplaćuju isti iznos u PIO Fond, nezavisno od veličine gazdinstva.Zbog toga je potrebno pronaći kriterijum po kome će  plaćanje doprinosa za poljoprivrednike biti srazmerno veličini domaćinstva, odnosno, da naplata doprinosa bude srazmerna površini koju gazdinstvo obrađuje ili srazmerna godišnjem prihodu domaćinstva.

Autor: dipl. ing. Radiša Panić

Izvor: PSSS Valjevo

Foto: Pixabay (Alexis)