Srbija prva u regionu pristupila inicijativi “Pojas i put”

“Danas se svi otimaju za kineske investicije, a Srbija je prva zemlja u jugoistočnoj Evropi koja je sa NR Kinom potpisala Memorandum o učešću u globalnom projektu “Pojas i put” i NR Kina to poštuje”, izjavila je u jutarnjem programu TV Hepi potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović. Ona je istakla da nema razloga da […]
"Danas se svi otimaju za kineske investicije, a Srbija je prva zemlja u jugoistočnoj Evropi koja je sa NR Kinom potpisala Memorandum o učešću u globalnom projektu "Pojas i put" i NR Kina to poštuje", izjavila je u jutarnjem programu TV Hepi potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović.

Ona je istakla da nema razloga da se Srbija odrekne kineskih investicija niti kineskih partnera na brojnim projektima koje realizuje.

"Zašto bismo se mi odrekli kineskih partnera u Železari Smederevo, RTB-u Bor, izgradnji auto-puta "Miloš Veliki", koji smo zajedno gradili, ili novih projekata koje realizujemo. To je ekonomski isplativo i Srbija ništa ne gubi. Pri tome, NR Kina ima dobre odnose sa EU, posebno u finansijskom i bankarskom sektoru, tako da kritike upućene zemljama koje nisu članice EU ne nailaze na plodno tle", rekla je ona.

Mihajlovićeva je dodala da je velika stvar što je Srbija uspela da se sačuva, da bude stabilna i jaka i obezbedi saradnju i dobre odnose sa svima.

"Naš interes je da radimo sa svima – i sa Kinezima, Rusima, Azerbejdžancima, Turcima, Amerikancima i Evropljanima. Ozbiljan rad smo uložili u to da izgradimo dobre odnose sa svima, i predsednik Republike Aleksandar Vučić i Vlada Srbije. A ja, kao član Vlade, tu sam da sve što je dobro za našu zemlju i realizujem", zaključila je ona.

Izvor: RTV

Foto: freeimages.com