Volkswagen će praviti električne automobile u SAD

Nemačka marka sklapaće električne modele i sa one strane Atlantskog okeana. Volkswagen je saopštio da namerava da svoju fabriku u Čatanugi u saveznoj državi Tenesiju opremi za proizvodnju električnih vozila. U narednim godinama plan je da se investira više od 800 miliona dolara u stvaranje novih proizvodnih linija na ovoj lokaciji. U Čatanugi se inače trenutno sklapaju modeli Atlas i […]
Nemačka marka sklapaće električne modele i sa one strane Atlantskog okeana.
Volkswagen je saopštio da namerava da svoju fabriku u Čatanugi u saveznoj državi Tenesiju opremi za proizvodnju električnih vozila.

U narednim godinama plan je da se investira više od 800 miliona dolara u stvaranje novih proizvodnih linija na ovoj lokaciji.

U Čatanugi se inače trenutno sklapaju modeli Atlas i Passat za američko tržište. Predviđenim proširenje kapaciteta očekuje se i oko hiljadu novih radnih mesta.

Volkswagen planira da počne sa proizvodnjom električnih automobila u pomenutoj fabrici već 2022. godine kada će takvi modeli početi da silaze sa traka u pogonima u Emdenu i Hanoveru u Nemačkoj.

Šef Volkswagena za Severnu Ameriku, Skot Kio, izjavio je da je ovo veliki korak za tu marku u regionu. “Električni automobili su budućnost. I umesto da ih prodajemo milionerima, mi ćemo ih prodavati milionima”, kazao je Kio.

Ovim izjavom on očito aludira na cilj Volkswagena da što pre omasovi prodaju električnih vozila, pre svega kroz značajno niže cene od postojećih. Pored toga ovo je bocka za Teslu, čiji je i najjeftiniji Model 3 daleko od cenovno pristupačnog vozila.

Volkswagenova najava stiže gotovo istovremeno sa potvrdom Ilona Maska da će Tesla napraviti fabriku u Nemačkoj. Trka u sferi električnih automobila očigledno dobija na ritmu.

Izvor: AutoRepublika.com

Foto: AutoRepublika.com