Prodaja Budimke obradovala poljoprivrednike

Teško da je ijedna vest, od ove da je “Budimka” napokon dobila vlasnika i da će na proleće početi sa proizvodnjom, u novije vreme više obradovala poljoprivrednike iz Požege i okoline. Zbog nepostojanja velikog otkupljivača, što ovo preduzeće nekada i jeste bilo sa 5.000 svojih kooperanata, mnogi su obustavili ili smanjili proizvodnju voća i povrća, a ono što im je […]
Teško da je ijedna vest, od ove da je "Budimka" napokon dobila vlasnika i da će na proleće početi sa proizvodnjom, u novije vreme više obradovala poljoprivrednike iz Požege i okoline.

Zbog nepostojanja velikog otkupljivača, što ovo preduzeće nekada i jeste bilo sa 5.000 svojih kooperanata, mnogi su obustavili ili smanjili proizvodnju voća i povrća, a ono što im je stizalo na rod ili su ostavili da satrune ili davali u besecenje. Na primer, industrijsku jabuku koje su najviše mogli da prodaju za pet dinara.

"Budimka" u stečaju je prodata na javnoj licitaciji, iz trećeg pokušaja. Za 212.700.000 dinara fabriku u Požegi je kupila ITN grupa iz Kosjerića koja se bavi inovacijama u poljoprivredi i proizvodnjom smrznutog voća i povrća. ITN je postao vlasnik hale u Požegi sa pripadajućim objektima i parcelama, dok je "Budimkino" tovilište u selu Zdravčići kupio "Inmold" iz Požege čija delatnost nije poljoprivreda.

"Budimka je naša nasušna potreba i ako bude i upola one fabrike koja je otkupljivala voće, povrće, meso, i sokovima, marmeladama, džemovima, konzerviranim proizvodima vladala tržištem velike Jugoslavije, to će biti spas za Požegu i ceo region. Dok je ovo preduzeće radilo narod je imao kome, i to za dobre pare, da proda jabuku, jagodu, šargarepu, papriku. Pamtim da je moj rođak jedne godine predao vagon i po boranije. Ne samo da će poljoprivrednici opet imati kome da prodaju letinu nego će se i mnogi zaposliti u toj fabrici", priča za „Blic“ Dragan Krstonić, poljoprivrednik iz Milćevog Sela kod Požege.

Seća se Dragan da je pre nego što je "Budimka" prestala sa proizvodnjom ovoj fabrici prodavao jabuku padalicu za 14,5 dinara. A prošle godine, samo na proizvodnji ovog voća, zbog ponižavajuće otkupne cene ostao je u minusu 166.000 dinara, ne računajući uloženi rad.

Njegov zemljak Dragan Đurić, mladi proizvođač, pod jabukom ima dva i po hektara i sa njih ubere deset vagona voća.

"Želeo sam da se bavim ozbiljnom proizvodnjom, ali je poslednjih godina sve bilo na rubu egzistencije. Razmišljao sam da jedan deo zasada izvadim, ali sada, kada je najavljeno da će "Budimka" opet raditi, to sigurno neću uraditi", kaže Đurić.

"Budimka" je privatizovana juna 2008. da bi januara 2010. kupoprodajni ugovor sa novosadskom firmom "Pan komerc" bio raskinut. Potom su preduzeće preuzeli i proizvodnju nastavili zaposleni. Na ivici ekonomskog opstanka preduzeće je bitisalo do kraja 2015. kada je proizvodnja obustavljena. Posle četiri godine rodila se nova nada. Prethodno, privredni sud u Užicu je proglasio bankrotstvo "Budimke" čime ju je oslobodio balasta teškog 13 miliona evra duga.

Uoči prvog javnog nadmetanja, koje je trebalo da bude održano u junu, i kada je najavljeno da se za "Budimku" interesuju 24 kompanije iz Evrope, Azije i Srbije, početna cena za fabriku u Požegi iznosila je 531.871.223 dinara. Ova aukcija, kao i naredna u septembru kada je cena spuštena na 372.309.856 dinara, propala je jer se niko od zainteresovanih nije javio.

Da li se požeški poljoprivrednici s pravom nadaju da će voće i povrće opet kao nekada prodavati "Budimki" za sada je nemoguće saznati u ITN grupi. "Blic" je u protekla dva dana u nekoliko navrata pitao kupce "Budimke" o poslovnim ambicijama u Požegi, ali odgovor nismo dobili.

Posle licitacije, kada je ITN proglašen kupcem, iz ove kompanije su poručili da će početna ulaganja u fabriku iznositi pet miliona evra i da će sa proizvodnjom početi na proleće. Kako nam je nezvanično rečeno u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika, ITN grupa se obavezala da će 100 dana od primopredaje početi sa radom i već naredne godine oformiti veliku mrežu kooperanata od kojih će otkupljivati sirovinu.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay (lumix2004)