Kupljena fabrika motokultivatora IMT

Fabrika motokultivatora IMT u Knjaževcu nekad je bila lider na Balkanu, do devedesetih godina. Deo fabrike u stečaju nedavno je kupila Opština Knjaževac. Osnovan 1950. godine, kao zanatska radionica, knjaževački IMT postao je vremenom jedan od nosilaca privrednog razvoja opštine. Fabrika je imala više od hiljadu radnika, a motokultivatori proizvedeni u njoj, prodavani su i na domaćem i na svetskom […]
Fabrika motokultivatora IMT u Knjaževcu nekad je bila lider na Balkanu, do devedesetih godina. Deo fabrike u stečaju nedavno je kupila Opština Knjaževac.

Osnovan 1950. godine, kao zanatska radionica, knjaževački IMT postao je vremenom jedan od nosilaca privrednog razvoja opštine. Fabrika je imala više od hiljadu radnika, a motokultivatori proizvedeni u njoj, prodavani su i na domaćem i na svetskom tržištu.

"Ja sam bio radnik IMT-a od 1969. do 2000. godine. Mi smo u tom vremenskom periodu bili 1.760 radnika i prosek plate je bio negde od 700 do 1.200 maraka za radnike u proizvodnji", kaže Duško Ilić, bivši radnik IMT-a.

IMT je u stečaju je od 2011. i na prodaju je ponuđen u četiri celine. Dve celine već su kupili investitori iz Knjaževca, dok je opština uz pomoć države kupila celinu broj 4, fabriku ozubljenja sa restoranom i upravnom zgradom.

"Sama celina ima i svoj zasebni trafo snage od jednog megavata. Potencijalni investitor dobija tu celinu, praznu halu spremnu za dalje ivesticije", kaže Goran Popović, pomoćnik predsednika Opštine za privredu.

"Opština Knjaževac opredelila se za podsticanje braunfild investicija. Opština Knjaževac je kupovinom ove hale stvorila mogućnost da budući investitor bez ikakvih muka, bez gubljenja vremena na izgradnju objekta, na birokratiju oko pribavljanja dozvola i svega ostalog jednostavno uđe i počne da radi. Osam hiljada kvadrata je spremno i čeka nekog pod jednim jedinim uslovom, da zaposli Knjaževčane", kaže Milan Đokić, predsednik Opštine Knjaževac.

Deo novčane pomoći države za kupovinu IMT-a namenjen je za namirenje oko 160 radnika kojima je firma ostala dužna za lična primanja.

"Ja se nadam da će da nas izmire, da će nam dati plate jer ne tražimo bogzna šta, ali eto te plate što smo zaradili da nam to plate", kaže Jordan Vasiljević, bivši radnik IMT-a.
Fabrika IMT deo je nekadašnje industrijske zone koja počinje polako da oživljava. Iz stečaja domaći investitor nedavno je kupio Fabriku nameštaja TINA, dok je preduzeće

INPOS prodato nemačkoj kompaniji HATIBA. U pogonima ovih firmi do 2021. godine posao će naći oko dve stotine pedeset radnika.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay (andreas160578)