Sredinom decembra počinje gradnja Moravskog koridora

Radovi na Moravskom koridoru u okolini Kruševca počeće, najverovatnije, sredinom decembra. Eksproprijacija svih parcela je završena, a iz Ministarstva građevinarstva kažu da su usaglašeni svi detalji u pregovorima za potpisivanje komercijalnog ugovora o gradnji auto-puta koji će povezati Kruševac, Trstenik, Vrnjačku Banju i Kraljevo. Na drugom kraju trase, u Preljini kod Čačka, moderna saobraćajnica povezaće Koridor 10 i auto-put “Miloš […]
Radovi na Moravskom koridoru u okolini Kruševca počeće, najverovatnije, sredinom decembra. Eksproprijacija svih parcela je završena, a iz Ministarstva građevinarstva kažu da su usaglašeni svi detalji u pregovorima za potpisivanje komercijalnog ugovora o gradnji auto-puta koji će povezati Kruševac, Trstenik, Vrnjačku Banju i Kraljevo. Na drugom kraju trase, u Preljini kod Čačka, moderna saobraćajnica povezaće Koridor 10 i auto-put "Miloš Veliki".

Hiljade automobila i teretnih vozila čija je svakodnevna relacija od Čačka do Kruševca jedan od najopterećenijih puteva u Srbiji, zameniće Moravskim koridorom.
"Moći ćemo da idemo brzo, efikasno svukuda po Srbiji."

"Sve što se izgradi u ovoj zemlji je veliki plus za sve građanje, ne samo za putnike", kažu neki od anketiranih.

Pored brojnih infrastrukturnih objekata, mostova, nadvožnjaka, petlji, u planu je i izgradnja telekomunikacione infrastrukture i regulacija reka.

"Podjednako je značajna i činjenica da će se kao prateća aktivnost raditi na uređenju korita reke Zapadne Morave sa pritokama. Takođe i taj IT koridor otvara mogućnosti za brojna moderna i savremena rešenja na savremenom auto-putu u cilju podizanja i kvaliteta usluge korišćenja auto-puta ali i u cilju bezbednosti učesnika u saobraćaju", kaže Milan Bojović, pomoćnik gradonačelnika Čačka.

Auto-putem "Miloš Veliki" odavde se već brže stiže do Beograda, a izgradnjom 112 kilometara ka Pojatama, Preljina će postati čvorište značajnih modernih saobraćajnica.

Moravski koridor će preuzeti transportni saobraćaj, a pored značaja za pola miliona stanovnika sedam lokalnih samouprava, koje povezuje, značajno će doprineti i izgradnji novih proizvodnih pogona.

"I nova industrijaska zona koja je baš na toj deonici na toj trasi od Preljine ka Mrčajevcima, Adranima i dalje ka Kraljevu otvara nove mogućnosti, nove investicije i stranih, ali i domaćih invetitora koji se veoma brzo razvijaju zahvaljujući naravno i auto-putu, ali i nedavno otvorenom aerodromu Morava u Lađevcima", navodi Milun Todorović, gradonačelnik Čačka.

Za izgradnju Moravskog koridora biće potrebno dve godine, a vrednost radova procenjuje se na oko 800 miliona evra.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay (paulbr75 )