Vremenske prilike i stanje na putevima 03.12.2019.

Na vreme zamenite zimske gume. Od 01. novembra, do 01. aprila, po Zakonu o bezbednosti u saobraćaju ukoliko se na kolovozu nalaze sneg led ili poledica, vozači moraju imati sva četiri zimska pneumatika i lance. Na gazećem sloju dubina šara ne sme biti manja od 4 mm. U prtljažniku, van grada morate uvek imati lance. Montirajte ih samo na pogonske […]
Na vreme zamenite zimske gume. Od 01. novembra, do 01. aprila, po Zakonu o bezbednosti u saobraćaju ukoliko se na kolovozu nalaze sneg led ili poledica, vozači moraju imati sva četiri zimska pneumatika i lance. Na gazećem sloju dubina šara ne sme biti manja od 4 mm. U prtljažniku, van grada morate uvek imati lance. Montirajte ih samo na pogonske točkove, tamo gde na kolovozu ima snega i gde je postavljen saobraćajni znak.

Zimskim pneumaticima smatraju oni koje imaju oznaku “M+S” ili “Snow winter” a mogu se koristiti i gume za sve sezone (All season). Postoje i letnje gume sa šarom dubljom od 4 mm, ali takve zimi nisu dozvoljene.

INFORMACIJE O SAOBRAĆAJU I VREMENSKIM PRILIKAMA NA PUTEVIMA USRBIJI

Shodno godišnjem dobu u kojem se nalazimo, dan pred nama obeležiće nepovoljne vremenske prilike. Prema najavama meteorologa preovlađivaće hladno i oblačno vreme, u nižim predelima sa kišom, a ponegde i snegom, dok se u planinskim predelima očekuje formiranje snežnog pokrivača. Padavine, a samim tim i mokri kolovozi u velikoj meri utiču na bezbedno odvijanje saobraćaja, a niske temperature doprinose pojavi poledice, zato apelujemo na vozače da brzinu vožnje prilagode uslovima na putu, i da na put ne kreću bez zimske opreme.

RHMZ - PROGNOZA VREMENA ZA DANAS

Hladno. Na severu Vojvodine pretežno sunčano, u ostalim krajevima oblačno, u nižim predelima sa kišom i snegom, a u brdsko-planinskim sa snegom uz formiranje snežnog pokrivača, ponegde i u nižim predelima. Do kraja dana prestanak padavina i smanjenje oblačnosti u svim krajevima. Vetar slab i umeren, severni i severozapadni, na istoku povremeno i jak posle podne u slabljenju. Najviša temperatura od 1 do 5 °C.

NAJAVE I NAJAKTUELNIJE IZMENE U SAOBRAĆAJU

Od 02.12.2019. do 31.12.2019. godine izvoditi radovi na sanaciji državnog puta II B reda broj 319, na deonici Batajnica – Dobanovci, deonica dužine 300 metara, između crkve Svetog Jovana i pruge u Batajnici (Šangajska ulica). U toku izvođenja radova saobraćaj će se odvijati naizmeničnim propuštanjem vozila.Radovi su obezbeđeni adekvatnom saobraćajnom signalizacijom i opremom.

Obustava saobraćaja od 29.11.2019.godine, od petlje Vrbas do ulaza u Srbobran, na državnom putu I B reda broj 15, zbog radova na izradi cementom stabilizovanog nosećeg sloja na licu mesta i izradi asfaltnih slojeva.

Za vreme obustave saobraćaja alternativni putni pravac je državni put II A reda broj 100 i državni put II A reda broj 113 (Srbobran-petlja Feketić i Srbobran- petlja Sirig). Radovi će se izvoditi do 15.04.2020.godine, ukoliko vremenski uslovi to dozvole, i biće obezbeđeni adekvatnom saobraćajnom signalizacijom i opremom.

Od 28.11.2019. godine, u periodu od 07.00 do 15.00 časova, izvoditi radovi na mašinskom kresanju denivelisanih bankina, na državnom putu I B reda broj 13, Zrenjaninski put, na deonici Čenta – Dunavac.Radovi će se izvoditi prvo na desnoj strani kolovoza, iz smera Čente ka Beogradu, zatim na levoj strani kolovoza iz smera Beograda ka Čenti, a saobraćaj će odvijati otežano u zoni izvođenja radova.Planirani rok završetka radova je 28.12.2019. godine, ukoliko vremenski uslovi to dozvole i biće obezbeđeni adekvatnom saobraćajnom signalizacijom i opremom.

Od 26.11.2019. godine do 31.12.2019. godine, na snazi će biti obustava saobraćaja zbog izgradnje bočne naplatne stanice Niš istok, na delu državnog puta I A reda broj 4, na petlji Niš istok. Alternativni putni pravci:
 ka naseljenim mestima Gornji i Donji Matejevac je preko petlje Malča i dalje državnim putem I B reda broj 35.
 Istočnom delu grada Niša pristup je iz smera Beograda omogućen preko petlje Niš sever, a iz smera Pirota na petlji Malča.

Od 22.11.2019. do 05.12.2019. godine izvoditi završni radovi na državnom putu I A reda broj 2, na deonici Surčin-Obrenovac. Saobraćaj će iz pravca Ljiga biti preusmeren na levu kolovoznu traku i odvijaće se dvosmerno privremenom devijacijom u dužini od 200 metara. Brzina kretanja vozila će biti smanjena do 10 km/h, i može doći do usporenog odvijanja saobraćaja. Mole se vozači da poštuju saobraćajnu signalizaciju i prilagode brzinu kretanja uslovima na putu.

Do 04.12.2019. godine, od 07.00 do 17.00 časova, produžava izvođenje radova na putu Lajkovac - Skobalj (drž. put II A reda br 145).

Od 21.11.2019. godine od 08.00 do 16.00 časova zbog završnih radova na geodetskom snimanju izvedenih radova na deonici auto-putu Ub - Lajkovac (drž.putu IA reda br 2). Radovi će se izvoditi u pokretu i biće obezbeđeni odgovarajućom saobraćajnom signalizacijom i opremom. Radovi se neće izvoditi u subotu 23.i u nedelju 24.11.2019.godine.

Od 21. do 02.12.2019. godine, izvodiće se radovi na poboljšanju stanja puta, na državnom putu II A reda broj 120, deonica Obrenovac – Boljevci, na 1km od mosta preko reke Save prema Boljevcima. Radovi će se izvoditi pod saobraćajem i biće regulisani pokretnim semaforima i adekvatnom saobraćajnom signalizacijom i opremom.

Do 06.12.2019. godine produžena je obustava saobraćaja između Vladičinog, Gramađa i Surdulice kod mesta Gramađe (drž.putu II B reda broj 441), zbog radova na periodičnom održavanju mosta preko Jelašničke reke. Za vreme radova, alternativni pravac je lokalni put, a radovi su obezbeđeni odgovarajućom privremenom saobraćajnom signalizacijom i opremom.

Na državnom putu I B reda broj 27, na deonici Pričević – Valjevo (Gola Glava), na ulasku u Valjevo, kod KP zavoda Valjevo, izvode se radovi na sanaciji kolovoza zbog oštećenja desne saobraćajne trake. U toku radova koji su obezbeđeni adekvatnom saobraćajnom signalizacijom i opremom, saobraćaj se odvija naizmeničnim propuštanjem vozila levom saobraćajnom trakom uz semaforsku regulaciju.

Obustavljen je saobraćaj, na delu regionalnog puta između mesta Lis i Kravarica, (drž. putu II A reda br.196.) zbog oštećenja kolovoza u zoni mosta na reci Bjelici. Alternativni putevi za putnička vozila su:
- Lučani – Lopaš i
- Guča – Kravarica.

Alternativni putni pravac za teretna motorna vozila su:
-drž. put II A reda broj 181 Lis – Lučani – Kratovska Stena,
-drž.put I B reda broj 23 Kratovska Stena – Požega,
-drž.put I B reda broj 21 Požega – Arilje.

Od 07.11.2019. izvodiće se radovi na rehabilitaciji puta, na državnom putu II A reda broj 128, deonica Pećinci – Popinci. U toku izvođenja radova saobraćaj će se odvijati uz naizmenično propuštanje vozila. U noćnim uslovima saobraćaj će se odvijati dvosmerno, uz smanjenje brzine.

Od 07.11.2019. godine, izvodiće se radovi na rehabilitaciji puta, na delu državnog puta II A reda broj 127, deonica petlja Stara Pazova – Stari Banovci (državni put I A reda broj 1). U toku izvođenja radova saobraćaj će se odvijati uz naizmenično propuštanje vozila. U noćnim uslovima saobraćaj će se odvijati dvosmerno, uz smanjenje brizine.

Od 06.11.2019. godine izvodiće se radovi na sanaciji klizišta „Duboko“, na delu državnog puta I B reda broj 26, deonica Obrenovac – Beograd. U toku izvođenja radova vršiće se povremene obustave saobraćaja u trajanju od po 3 minuta u jednom smeru – zbog ulaska/izlaska građevinskih mašina. Radovi će se izvoditi naredna dva meseca, ukoliko vremenski uslovi to dozvole i biće obezbeđeni adekvatnom privremenom saobraćajnom signalizacijom i opremom.

Od 07.11.2019. godine do 20.12.2019. godine, u okviru radova na asfaltiranju habajućeg sloja asfalta na državnom putu I B reda broj 39, na deonici Vlasotince - Svođe, biće obustava saobraćaja u dva vremenska perioda, i to: od 08.30 do 11.30 časova i od 13.30 do 16.30 časova. Alternativni putni pravac tokom izvođenja radova – Vlasotince-auto-put E-75-Vladičin Han-Surdulica-Vlasina-Crna Trava- Svođe.

Do 11.12.2019. godine izvodiće se radovi na pojačanom održavanju na državnom putu I B reda broj 21, deonica Irig - Ruma, nova kružna raskrsnica kod naplatne stanice Ruma. Tokom izvođenja radova saobraćaj se odvija naizmeničnim propuštanjem vozila.

Od 02.11.2019. godine, na delu državnog puta I A reda broj 1, petlja „Stara Pazova“ - petlja „Maradik“, doći će do izmene režima saobraćaja, zbog izvođenja radova na sanaciji kolovozne konstrukcije u levoj kolovoznoj traci. U zoni radova saobraćaj će se odvijati dvosmerno, desnom kolovoznom trakom, smer Novi Sad – Beograd. Za saobraćaj će biti zatvorena petlja „Inđija“, i to:
 Uključenje za auto-put iz pravca Inđije u smeru ka Novom Sadu, saobraćaj se preusmerava na državni put II A reda broj 100, Inđija – Novi Sad.
 Isključenje iz Beograda za Inđiju, saobraćaj se preusmerava na petlju „Maradik“ - Novosadski put – Inđija.

Isključenje iz pravca Novog Sada za Inđiju, kao i uključenje za Beograd na petlji „Inđija“ biće otvoreno za saobraćaj. Planirani rok završetka radova je 06.12.2019. godine, ukoliko vremenski uslovi dozvole.

Do 31.12.2019. godine U periodu od 07.00 do 17.00 časova, izvodiće se se radovi na sanaciji kolovoza na državnom putu II A reda broj 207, na deonici Pepeljevac – Velika Vrbnica. U toku izvođenja radova saobraćaj će se odvijati naizmeničnim propuštanjem vozila. Radovi su obezbeđeni adekvatnom saobraćajnom opremom i signalizacijom.

Od 01.11.2019. godine na snazi biti izmena režima saobraćaja, u okviru izvođenja radova na rehabilitaciji puta i unapređenju bezbednosti saobraćaja, na državnom putu I A reda broj 3, na deonici granični prelaz Batrovci - Kuzmin 1, u zoni petlje „Adaševci“, u smeru od graničnog prelaza Batrovci ka Beogradu.

U toku izvođenja radova saobraćaj će se odvijati dvosmerno na levom poluprofilu auto-  puta i neće biti omogućeno uključenje na auto-put sa državnog puta II A reda broj 121, iz pravca Šida u smeru ka Beogradu (naplatna stanica Morović).

Tokom izvođenja radova učesnici u saobraćaju koji iz pravca Šida idu ka Beogradu, mogu
se uključiti na auto-put na petlji „Kuzmin“. Planirani rok završetka radova je 15.12.2019. godine, ukoliko vremenski uslovi to dozvole, i biće obezbeđeni adekvatnom saobraćajnom opremom i signalizacijom.

Od 23.10.2019. do 25.12.2019. godine, na magistralnom putu kod Sečnja (drž. putu I B reda broj 18) na mostu preko reke Tamiš, doći do izmene saobraćaja zbog radova na redovnom održavanju mosta koji se izvode na desnoj strani u smeru od Sečnja ka mestu Boka. Saobraćaj će se odvijati levom stranom, naizmeničnim propuštanjem. Regulacija saobraćaja će se vršiti vertikalnom saobraćajnom signalizacijom i semaforima.

Do 02.12.2019. godine produžavaju se radovi na pojačanom održavanju raskrsnice na deonici Kikinda - Zrenjanin, izlaz iz Kikinde (drž. put I B reda broj 13). Radovi će se izvoditi u tri faze, uz naizmenično propuštanje vozila. U toku izvođenja radova omogućen je i alternativni putni pravac, ulica Bašaidski drumajnom trakom.

Neprohodni su sledeći putni pravci III prioriteta/C kategorije održavanja:
- Nema neprohodnih puteva.

Zabrane za šlepere i kamione sa prikolicom su na snazi na sledećim putnim pravcima:
- II A-175 Mionica - Brežđe - Divčibare - Kaona
- II A-137 Šabac - Volujac - Zavlaka - Banja Badanja - Krupanj - Gračanica
- II A-143 Pričević - Pecka
- II A-170 Valjevo - Poćuta - Granica PZP Valjevo/Užice (Debelo brdo)
- II B-338 Valjevo - Lelić - Granica PZP Valjevo/Požega

INFORMACIJE SA NAPLATNIH STANICA:

Prema poslednjim informacijama dobijenim od JP "Putevi Srbije":
- Na naplatnim stanicama nema zadržavanja.

INFORMACIJE SA NAŠIH GRANIČNIH PRELAZA:
Zadržavanja na (PMV) putničkim terminalima naših GP:
- Nema dužih zadržavanja.

Često dolazi do formiranja dužih kolona vozila na ulaz i izlazu iz Mađarske i Hrvatske,
tada zadržavanja mogu biti višesatna i duža u odnosu na zadržavanje koje vozače očekuje na našim graničnim prelazima. Vreme zadržavanja na graničnim prelazima je relativno i često promenljivo.

U zajedničkoj akciji MUP RS i AMSS postavljene su nove Web kamere na najfrekventnijim
graničnim prelazima sa Mađarskom, Hrvatskom, Bugarskom i Severnom Makedonijom. Web kamere, koje u svakom trenutku možete pogledati na internet platformi AMSS, prenose potpunu informaciju sa trenutnom slikom o intezitetu saobraćaja i potrebnim vremenom za prolaz našeg graničnog prelaza.

Zadržavanja na (TMV) teretnim terminalima naših GP:
-GP Horgoš, izlaz, TMV čekaju 240 minuta.
-GP Kelebija, izlaz, TMV čekaju 240 minuta.
-GP Batrovci, izlaz, TMV čekaju 600 minuta.
-GP Bačka Palanka, izlaz, TMV čekaju 120 minuta.
-GP Mali Zvornik, izlaz, TMV čekaju 180 minuta.

Izvor: AMSS

Foto: freeimages.com