Beograd smanjuje broj taksista za trećinu, na ulicama nešto više od 4.000 vozila

Prema rešenju Grada Beograda, koje je objavljeno u Službenom glasniku, registrovanih taksista biće za trećinu manje. Ta odluka treba da se primenjuje od 1. januara sledeće godine. Istraživali smo koji kriterijumi će biti odlučujući za to ko će biti prekobrojan. Neočekivano, za taksiste svakako, Grad je smanjio broj registrovanih i to tačno za trećinu. Prema gradskoj odluci, od početka nove […]
Prema rešenju Grada Beograda, koje je objavljeno u Službenom glasniku, registrovanih taksista biće za trećinu manje. Ta odluka treba da se primenjuje od 1. januara sledeće godine. Istraživali smo koji kriterijumi će biti odlučujući za to ko će biti prekobrojan.

Neočekivano, za taksiste svakako, Grad je smanjio broj registrovanih i to tačno za trećinu. Prema gradskoj odluci, od početka nove godine trebalo bi da ih bude 4.149. Neće biti spiskova, naglih brisanja, ko god radi propisno ostaće u poslu. Do smanjenja će doći postepeno.

"Imate trajnu nesposobnost, odlazak u penziju, prekid rada zbog nekih krivičnih dela ili neplaćanje državi državnih obaveza", rekao je Aleksandar Bjelić, predsednik Saveza taksi udruženja Srbije.

U vremenu kada raste broj žitelja, dolazi sve više poslovnih ljudi i turista, smanjuje se broj taksista. Da li to znači da neće biti i primanja? Povećanje broja zavisiće pre svega od suzbijanja sive ekonomije u koju Bjelić ubraja i korišćenje raznih aplikacija.

"Ako vam kažem da je država u poslednje dve ili tri nedelje oduzela skoro 20 automobila nelegalnim prevoznicima, ukoliko se to suzbije sa predstavnicima države u narednih mesec ili dva, naravno da će se verovatno i pojaviti onda potreba za nekim određenim brojem taksi vozila", naveo je Bjelić.

Prema njegovim rečima, namera Grada je da zaista uradi ovu službu, a jedan od načina je da država subvencioniše nabavku novih vozila. Bele boje, saznali smo od različitih proizvođača, vrednih 13–20.000 evra. Novo je bezbedno za sve, smanjuje troškove održavanja.

"Jednoobraznu službu na koju će svi građani, kao i gosti ovog grada, moći da se oslone i prepoznaju ko jeste, a ko nije taksista", istakao je Bjelić.

Taksista mora biti zadovoljan platom, odnosno realnom cenom prevoza, koja se uvek zasniva na ponudi i potražnji.

"Da on može da obnavlja vozilo, da ga unapređuje, da uzima sutra električni pogon i tako dalje", kazao je prof. Milomir Veselinović.

Gradski prevoz se značajno dotira iz budžeta, jer karte nisu ekonomske. Taksi je dopuna gradskom životu, jer štedi vreme i troškove parkiranja poslovnim ljudima. Nezamenljiv je noću i u onim delovima grada gde gradski prevoz ne dolazi. A kako proveriti koliko taksisti rade? Trebalo je, kaže, davno oformiti jedinstven kol centar.

"Koji će prikupiti svakodnevno realne podatke o izvršenim vožnjama, o zahtevima za vožnjom, i na toj osnovi videti i kolebanje potreba za prevozom u toku dana, i nedelje, i meseca. I na taj način videti da li treba ili ne treba i u kom periodu treba više ili manje taksista", napomenuo je Veselinović.

Krajem iduće godine dobićemo još jednu studiju koja će obuhvatiti i broj taksi vozila. Za nas je bitno da konačno imamo vozilo kad pada kiša, sneg i u različitim delovima grada.

Bilo na poziv, bilo da ga zaustavimo na ulici, što bi se reklo da uđemo na "kvaku".

Izvor: RTS

Foto: Pixabay (Pexels )