Španija može pomoći srpskim firmama da razviju biznis

Privrednicima u Srbiji još uvek nije na raspolaganju najveći deo fondova i finansijskih instrumenata kojima Evropska unija podstiče svoje firme, a nažalost ni dostupne izvore finansiranja iz EU budžeta naše kompanije uglavnom ne koriste. Za srpske privrednike, bilo da je reč o malim ili velikim, od koristi može da bude informacija da im, jednako kao privrednicima u drugim državama, u […]
Privrednicima u Srbiji još uvek nije na raspolaganju najveći deo fondova i finansijskih instrumenata kojima Evropska unija podstiče svoje firme, a nažalost ni dostupne izvore finansiranja iz EU budžeta naše kompanije uglavnom ne koriste.

Za srpske privrednike, bilo da je reč o malim ili velikim, od koristi može da bude informacija da im, jednako kao privrednicima u drugim državama, u razvoju poslovanja i firmi umnogome može pomoći – Španija. Ovo je naročito važno za kompanije iz sveta agrobiznisa, imajući u vidu intezivnu saradnju Srbije i Španije u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

Reč je o pomoći iz fonda FIEM – Korporativnog internacionalnog fonda. To je javni instrument kojim upravlja španski Sekretarijat za trgovinu, koji za cilj ima promociju kompanija i proizvoda iz ove zemlje u zemljama širom sveta.

–Pomoć je namenjena javnim ili privatnim preduzećima koja nisu rezidenti u Španiji. Dakle, i srpske kompanije koje sarađuju sa firmama u Španiji, koje, recimo, uvoze proizvode i tehnologiju za zaštitu useva, poljoprivrednu mehanizaciju, silose, sisteme za navodnjavanje, procesnu opremu za voće i povrće… mogu preko španskih partnera da se prijave za neki vid podrške – kaže za Agrosmart šef Ekonomsko-trgovinskog odeljenja Ambasade Španije Havijer Alvares.

Dodaje da je procedura takva da se nakon prijavljivanja preko španskog partnera prijava analizira i ponuda se šalje zainteresovanoj firmi. Nakon pregovora o detaljima ugovora, potpisuje se ugovor sa nadležnom institucijom, to jest Institutom za kreditiranje.

Alvares objašnjava da je finansiranje iz ovog fonda dostupno u različitim oblicima – kao kredit kupaca (za finansiranje uvoza španske robe ili usluga), kao podrška projektima koje kompanije iz ove zemlje imaju u inostranstvu i kao finansijska podrška za ulaganja u španske podružnice po svetu.

Recimo, kada je o kreditima reč, korisnik može dobiti sredstva u iznosu do 85 odsto vrednosti izvoznog ugovora, sa maksimalnim rokom otplate od 8,5 godina za razvijene zemlje i deset godina za sve ostale, napominje Alvares.

-Takođe, FIEM može učestvovati u produktivnim ili koncesijskim ulaganjima španskih kompanija u inostranstvu. U okviru ovog izvora finansiranja, recimo, postoje linije za male projekte koje podrazumevaju pojednostavljene procedure odobravanja kredita za projekte do tri miliona evra, kako za mala i srednja preduzeća, tako i za druge kompanije – napominje šef Ekonomsko-trgovinskog odeljenja Ambasade Španije

Kako se može videti na zvaičnoj internetskoj prezentaciji ovog fonda, od osnivanja 2010. do 2017. odobreni su FIEM krediti vredni 1,5 milijardi evra, što je omogućilo implementaciju izvoznih i investicionih projekata od preko tri milijarde evra. Odobreno je 88 projekata, od velikih, poput izgradnje petrohemijske fabrike u Saudijskoj Arabiji uz kredit FIEM-a od 300 miliona dolara, do projekata španskih malih i srednjih preduzeća pojedinačno vrednih manje od milion evra, kao što je fabrika u Indiji.

Pomenimo, Španija je jedan od najvećih izvoznika voća i povrća u Evropi, ima preko 70.000 hektara useva pod plastenicima, po čemu je druga na svetu, odmah posle Kine, beleži izvanredne globalne rezultate kada je reč o naprednim tehnologijama u oblasti navodnjavanja, ishrane i zaštite biljaka, izgradnji silosa… Lane je izvezla poljoprivredne proizvode vredne 42,2 milijarde evra. Ekonomska razmena Srbije i Španije u konstatnom je porastu, a prošle godine iznosila je preko 500 miliona evra.

Pre par dana na skupu „Dan španske poljoprivredne tehnologije“ ambasador Španije Raul Bartolome Molina izjavio je da je saradnje dve zemlje na privrednom planu veoma dobra i obostrano korisna ali da bi Srbija u još većoj meri mogla da koristi španska znanja u oblasti poljoprivredne tehnologije, kao i iskustva u zadrugarstvu, upravljanju veletržnicama…

– Španija je zainteresovana za srpsku poljoprivredu jer je to sektor koji je veoma značajan za obe države. Mi smo morali da prevaziđemo klimatska ograničenja, pogotovo na sušnom jugu i danas smo najveći proizvođači svežeg voća i povrća u EU. To je bilo moguće zahvaljujući naprednoj tehnologiji koju su razvili španski proizvođači u oblasti navodnjavanja, izgradnje plastenika, ishrane i zaštite biljaka. Verujem da naše znanje i iskustvo može biti korisno srpskim poljoprivrednicima, rekao je Molina.

Autor: S. Gluščević

Izvor: Agrosmart

Foto: Pixabay (jorono)