Srbija treba još da usklađuje pravila o zdravlju i dobrobiti životinja sa evropskim

Afrička kuga svinja je pod kontrolom, a aktivnog virusa u Srbiji nema, kažu u Ministarstvu poljoprivrede. Prvog decembra je završen nadzor, a od rezultata zavisi hoćemo li dobiti regionalizaciju, koja je uslov za izvoz. Iz Evropske unije stižu i preporuke da se pojača briga o zdravlju i dobrobiti životinja. Pas treba da bude na lancu – ta praksa u većini […]
Afrička kuga svinja je pod kontrolom, a aktivnog virusa u Srbiji nema, kažu u Ministarstvu poljoprivrede. Prvog decembra je završen nadzor, a od rezultata zavisi hoćemo li dobiti regionalizaciju, koja je uslov za izvoz. Iz Evropske unije stižu i preporuke da se pojača briga o zdravlju i dobrobiti životinja.

Pas treba da bude na lancu – ta praksa u većini srpskih dvorišta suprotna je evropskim pravilima o dobrobiti životinja. Još veći problem je odgoj krava na lancu.

"Krave u selima se najčešće drže u veoma malim, vlažnim štalama sa malim prozorima i to ne znam odakle se u našem narodu to odomaćilo da se životinje ne drže na ispaši i napolju i u nekim većim štalama", smatra Elvir Burazerović iz organizacije "Orka".

A nauka je odavno dokazala – od životinje koja trpi bol, povrede, strah, stres, koja je zapuštena i nesrećna – dobija se meso lošeg kvaliteta. Isto važi i za mleko, jaja...

"Srbija treba još da usklađuje pravila o zdravlju i dobrobiti životinja sa evropskim. Govorim o proizvodnji jaja i pilećeg mesa. Takođe, moraju se unaprediti uslovi prevoza životinja, klanice ne smeju biti predaleko do farme. Tokom klanja, životinje ne smeju da trpe nepotreban bol", napominje Antonio di Nadro iz Evropske komisije.

Direktorka Uprave za veterinu Emina Milakara kaže da je na velikim farmama dobrobit ispoštovana do poslednje stavke.

"Na malim, individualnim gazdinstvima gde se nekad goveda drže i na otvorenom, dobrobit nije do kraja do te mere ispoštovana, ali i oni isto imaju edukacije od veterinarske službe koja ide po terenu. Izmenama zakona sve to će biti poboljšano", dodaje direktorka Uprave za veterinu.

Više od polovine domaćih životinja odgaja se na malim poljoprivrednim gazdinstvima. U "Orki" tvrde da su njihova istraživanja pokazala da je situacija na velikim farmama u pogledu dobriti životinja deleko od zadovoljavajuće.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay (RyanMcGuire)