Vremenske prilike i stanje na putevima 14.01.2020.

I ovoga jutra magla i sumaglica prisutne su u većem delu naše zemlje. U pojedinim delovima vidljivost je ograničena na manje od 100 m, zbog čega je potrebno smanjiti brzinu kretanja, koristiti svetla za maglu i imati dodatnu opreznost za volanom. Zbog mraza kao i niskih jutarnjih temperatura a koje se kreću i do -10 podeljka, skrećemo pažnju na pojavu […]
I ovoga jutra magla i sumaglica prisutne su u većem delu naše zemlje. U pojedinim delovima vidljivost je ograničena na manje od 100 m, zbog čega je potrebno smanjiti brzinu kretanja, koristiti svetla za maglu i imati dodatnu opreznost za volanom. Zbog mraza kao i niskih jutarnjih temperatura a koje se kreću i do -10 podeljka, skrećemo pažnju na pojavu poledice na svim vlažnim deonicama a koja je često razlog izletanja vozila sa kolovoza i izazivanja saobraćajnih nezgoda.

Prognoza vremena za danas:

Ujutro i tokom prepodneva u većem delu zemlje slab mraz, niska oblačnost i magla. Posle podne sunčani periodi, osim u većem delu Vojvodine gde će se magla i niska oblačnost zadržati tokom dana. Na istoku i na planinama sunčano. Vetar slab, južni i jugoistočni. Najviša temperatura od 4 do 8 °C, a u mestima sa oblačnošću i maglom od -2 do 1 °C.

Najave i najaktuelnije izmene u saobraćaju:

Od 13.01.2020. godine, izvodiće se radovi na iskopu kanala na državnom putu II A reda broj 127, na deonici petlja Stara Pazova - Stari Banovci. Radovi će se izvoditi uz naizmenično propuštanje vozila do 16 časova, nakon čega će se saobraćaj odvijati dvosmerno uz smanjenu brzinu i veću opreznost učesnika u saobraćaju. Radovi su obezbeđeni adekvatnom saobraćajnom saignalizacijom.

Na delu auto-puta između Vladičin Han – Predejane (Caričin Potok), u smeru ka Leskovcu (drž. puta I A reda broj 1) zbog oštećenih dilatacija saobraćaj se odvija samo preticajnom saobraćajnom trakom u dužini od 1 200 metara, dok su vozna i zaustavna traka zatvorene za saobraćaj. Saobraćaj se odvija na osnovu privremene saobraćajne signalizaciji.

Od 11.01.2020. godine zbog radovi na popravci oštećnja na kolovozu i unapređenju bezbednosti saobraćaja na auto-put E-70, u smeru od graničnog prelaza Batrovci sa Hrvatskom ka Kuzminu, na delu kod petlje Adaševci“. Saobraćaj će se odvijati dvosmerno levim poluprofilu auto-puta, dok će desnim poluprofilom u smeru ka Beogradu biti slobodna zaustavna traka stim što neće biti moguće uključenje na auto-put iz pravca Šida ka Beogradu na naplatnoj rampi Morović. Vozači koji dolaze iz pravca Šida, a putuju ka Beogradu moći će da koriste uključenje na petlji "Kuzmin".

Državni put I B reda broj 38, deonica Blace-Beloljin, otvorena je za saobraćaj. Saobraćaj će se odvijati uz poštovanje gradilišne saobraćajne signalizacije uz maksimalno ograničenje brzine 40 km/h.

Od 30.12.2019. na delu državnog puta I B reda broj 15, od petlje „Vrbas“ do ulaza u Srbobran, nakon obustave saobraćaja zbog izvođenja radova, saobraćaj se odvija neometano nakon 15 časova. Ukoliko vremenski uslovi budu dozvoljavali izvodiće se radovi na gradilištu uz primenu semaforske signalizacije gde će se saobraćaj naizmenično propuštati.

Do maja. 2020. godine, zbog radova izmenjen režim saobraćaja na državnom putu I B reda broj 39, deonica Vlasotince – Svođe. Saobraćaj će se odvijati dvosmerno prema privremenoj saobraćajnoj signalizaciji koja je postavljena na trasi puta do završetka radova. Molimo učesnike u saobraćaju da prilagode brzinu kretanja uslovima na putu, jer je u zonama radova ograničenje brzine od 20 do 40 km/č.

Od 16.12.2019. godine, do 01.04.2020. godine izvoditi radovi na proširenju kompleksa naplatne stanice „Preljina“ na državnom putu I A reda broj 2, deonica Preljina (kraj izgrađenog auto-puta) – Preljina (naplatna stanica) – Preljina (veza sa državnim putem I A reda broj 2). U zoni radova saobraćaj će se odvijati
usporeno uz postavljenu privremenu saobraćajnu signalizaciju.

Produžavaju se radovi na uklapanju nove saobraćajnice na državnom putu I B reda broj 22, deonica Stepojevac-Lazarevac, u zoni stovarišta „Matijašević“. Za vreme izvođenja radova saobraćaj će se odvijati naizmeničnim propuštanjem vozila.

Od 09.12.2019. godine zbog izvođenja radova na rehabilitaciji puta i unapređenja bezbednosti saobraćaja, na državnom putu I A reda broj 3, na deonici granični prelaz Batrovci – Kuzmin, posle naplatne stanice Šid, u zoni mosta na reci Bosut došlo je do izmene odvijanju saobraćaja. U toku radova, u smeru Beograd – Batrovci, saobraćaj će se odvijati dvosmerno na desnom poluprofilu auto-puta, u dužini od 1,5km.

Od 22.05.2019. izvode se radovi na pojačanom održavanju državnog puta IB reda broj 29, na deonici Aljinovići–Sjenica. Planirani rok završetka radova je 04.04.2020. godine, ukoliko vremenski uslovi to dozvole. Radovi se izvode pod saobraćajem uz adekvatnu saobraćajnu signalizaciju i opremu.

Od 02.12.2019. do 31.01.2020. godine izvoditi radovi na sanaciji državnog puta II B reda broj 319, na deonici Batajnica – Dobanovci, deonica dužine 300 metara, između crkve Svetog Jovana i pruge u Batajnici (Šangajska ulica). U toku izvođenja radova saobraćaj će se odvijati naizmeničnim propuštanjem vozila.
“JP Putevi Srbije”

Zimska služba JP „Putevi Srbije“ 2019/20.
Neprohodni su sledeći putni pravci III prioriteta/C kategorije održavanja:
Zabrane za šlepere i kamione sa prikolicom su na snazi na sledećim putnim pravcima:

  • I B-21 Granica PZP Ivanjica/Novi Pazar (Javor) - Sjenica

  • II A-137 Šabac - Volujac - Zavlaka - Banja Badanja - Krupanj - Gračanica, preko Mačkovog kamena

  • II A-139 Krst - Korenita - Krupanj, preko Stolica

  • II B-335 Krupanj - Šljivova, preko Šljivove

  • II B-338 Valjevo - Lelić - Granica PZP Valjevo/Požega, preko Mravinjaca

  • II A-210 Jošanička Banja - Kopaonik

  • II B-330 Loznica - Zajača - Šarena bukva - Mačkov kamen - veza sa državnim putem 137, preko Mačkovog kamena

  • II B-335 Šljivova - veza sa državnim putem 141

  • II B-338 Valjevo - Lelić - Granica PZP Valjevo/Požega

  • II A-197 Granica PZP Čačak/Ivanjica (Dubac) - Ivanjica (Kaona)

  • II A-197 Preko Brdo - Granica PZP Ivanjica/Novi Pazar

  • II A-198 Granica PZP Ivanjica/Novi Pazar - Odvraćenica - Preko Brdo

  • II B-409 veza sa državni putem 197 - Kumanica - Gleđica

  • II A-209 Kraljevo (Kovanluk) - Brezna - Granica PZP Novi Pazar/Kruševac (Goč)

  • II A-210 Kopaonik - Rudnica

  • II A-211 Granica PZP Kruševac/Novi Pazar - Kopaonik


Informacije sa naplatnih stanica:

Prema poslednjim informacijama dobijenim od JP "Putevi Srbije":
- Na naplatnim rampama nema zadržavanja.

Informacije sa graničnih prelaza:
Prema informacijama Uprave granične Policije RS - dobijenim u 05:30 č:
Zadržavanja na (PMV) putničkim terminalima naših GP:
- Nema zadržavanja.
U periodu između 15.12.2019.g. i 15.01.2020.g. postignut je dogovor između Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Mađarske o minimumu carinske kontrole u cilju bržeg prolaska vozila kada se na graničnom prelazu Horgoš - Reske broj putničkih vozila naglo poveća što ubrzava protok vozila.

Često dolazi do formiranja dužih kolona vozila na ulaz i izlazu iz Mađarske i Hrvatske, tada zadržavanja mogu biti višesatna i duža u odnosu na zadržavanje koje vozače očekuje na našim graničnim prelazima. Vreme zadržavanja na graničnim prelazima je relativno i često promenljivo.

Zadržavanja na (TMV) teretnim terminalima naših GP:
- GP Batrovci na izlazu TMV čekaju 360 minuta.
- GP Horgoš, na izlazu TMV čekaju 60 minuta.
- GP Preševo, na ulazu TMV čekaju 90 minuta.

Izvor: AMSS

Foto: Pixabay (Gellinger)