Goodyear testira upotrebu pametnih pneumatika u voznim parkovima

Goodyear je nedavno počeo sa izvođenjem dva pilot projekta u okviru kojih je svojim pametnim pneumaticima opremio vozila evropske transportno-logističke grupe Redspher i američkog start-up preduzeća Priva. Mobilna rešenja omogućavaju voznim parkovima da neprekidno prate stepen habanja pneumatika i pritisak u istim. Time poboljšavaju svoje poslovanje jer im ovo rešenje blagovremeno najavljuje da je potrebno održavanje pneumatika i tako drže […]
Goodyear je nedavno počeo sa izvođenjem dva pilot projekta u okviru kojih je svojim pametnim pneumaticima opremio vozila evropske transportno-logističke grupe Redspher i američkog start-up preduzeća Priva. Mobilna rešenja omogućavaju voznim parkovima da neprekidno prate stepen habanja pneumatika i pritisak u istim. Time poboljšavaju svoje poslovanje jer im ovo rešenje blagovremeno najavljuje da je potrebno održavanje pneumatika i tako drže vozila u voznom stanju bez dužih, neočekivanih prekida.

– Svoja pametna rešenja, koja voznim parkovima omogućavaju da prate stanje pneumatika i dobijene podatke upotrebe za poboljšanje performansi i sigurnosti, Goodyear nudi sa dva nova pilot projekta. U Evropi se povezao sa transportno-logističkom grupom Redspher koja posluje u 19 država i koja na svojoj platformi Rubiwin nudi usluge dostave. Neka od njihovih dostavnih i servisnih vozila koriste Goodyearove pametne pneumatike sa ugrađenim senzorima koji omogućavaju neprekidno praćenje habanja pneumatika i stanje pritiska u pneumaticima. Analizom dobijenih podataka, i povezivanjem sa Goodyearovim naprednim algoritmima, korisnici mogu tačno da odrede kada pneumatici treba da se servisiraju, odnosno zamene. Vozila koja dnevno pokriju izuzetno duge relacije, neka čak i više od 700 kilometara, ostaju duže u voznom stanju, što je od ključnog značaja za pravovremenu dostavu.

Sa sličnim pilot projektom Goodyear je započeo i u SAD-u, gde je pametnim pneumaticima opremio vozni park start-up preduzeća Priva, koje poslovnim ljudima nudi mobilne kancelarije. Saradnja omogućava Privi preciznije prognoze u kratkoročnim potrebama održavanja pneumatika, vreme zastoja vozila je izuzetno kratko, a efikasnost njihovog poslovanja se povećava.

Oba pilot projekta ilustruju Goodyearovo nastojanje da obezbedi kompletna rešenja za mobilnost budućnosti. Tehnologije predvidljivog održavanja su od velike važnosti za pouzdanost sistema ove vrste i mogu znatno da pomognu u proaktivnom planiranju i upravljanju voznim parkovima.