Završetak deonice brze pruge do Stare Pazove u martu

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa predsednikom kineske kompanije “Čajna rejlvej internešenel kompani” (CRIC) Jan Žongminom o realizaciji projekta modernizacije brze pruge od Beograda do Budimpešte. Mihajlović je na sastanku, kojem je prisustvovala i ambasadorka NR Kine u Srbiji Čen Bo, podsetila na to da vrednost infrastrukturnih projekata koje naša […]
Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa predsednikom kineske kompanije “Čajna rejlvej internešenel kompani” (CRIC) Jan Žongminom o realizaciji projekta modernizacije brze pruge od Beograda do Budimpešte.

Mihajlović je na sastanku, kojem je prisustvovala i ambasadorka NR Kine u Srbiji Čen Bo, podsetila na to da vrednost infrastrukturnih projekata koje naša zemlja realizuje sa Kinom iznosi 15 milijardi evra.

Prema njenoj oceni, projekat modernizacije brze pruge Beograd–Budimpešta veoma je značajan jer se njime Srbija vraća na poziciju tranzitne zemlje kroz koju prolazi prva brza pruga.

Potpredsednica Vlade je prenela da je sa predsednikom kineskih železnica dogovoren početak radova na trećoj deonici od Novog Sada do granice sa Mađarskom.

U martu ove godine, kako je objasnila, biće završena 34 kilometra levog koloseka na pruzi Beograd–Stara Pazova, a do oktobra i desni kolosek, što je važno za Beograd i „Beovoz“.

Na jesen 2021. biće gotova deonica do Novog Sada, do kojeg će se iz Beograda stizati za 25 minuta, pri čemu ćemo u martu ove godine započeti radove i na trećoj deonici od Novog Sada do granice sa Mađarskom, objasnila je ona.

Jan Žongmin je izrazio zahvalnost Mihajlović i Ministarstvu na podršci i pomoći u realizaciji ovog projekta, prenevši da se juče na terenu uverio u to da svi radovi teku po ugovorenoj dinamici.

Nemamo problema u realizaciji projekta, a kao odgovorna kompanija učinićemo sve da se radovi izvedu po dogovorenoj dinamici, potvrdio je on.

Izvor: www.srbija.gov.rs

Foto: Pixabay (kaushikchug)