Najčešći uzroci požara u automobilima – Šta raditi kada dođe do požara

Razlozi zapaljenja mogu biti tehnički kvarovi na mehanici vozila, kao i, mnogo češće, kvarovi na električnim instalacijama Ako mislite da je mogućnost požara kod automobila koji za pogon koriste plin ili benzin češća, u zabludi ste. Dosadašnja istraživanja su pokazala da je broj dizel automobila koji su bili zahvaćeni požarom mnogo veći u odnosu na benzince i “plindžije”. Bez obzira […]
Razlozi zapaljenja mogu biti tehnički kvarovi na mehanici vozila, kao i, mnogo češće, kvarovi na električnim instalacijama

Ako mislite da je mogućnost požara kod automobila koji za pogon koriste plin ili benzin češća, u zabludi ste. Dosadašnja istraživanja su pokazala da je broj dizel automobila koji su bili zahvaćeni požarom mnogo veći u odnosu na benzince i "plindžije".

Bez obzira na to, moramo biti svesni činjenice da su svi automobili potencijalne mete požara, kao i da su sva goriva koja ih pogone veoma lako zapaljiva. Baš zbog toga, svi vozači moraju da budu posebno oprezni.

Požari se usled nekog tehničkog kvara ređe javljaju. Ipak, razlozi zapaljenja mogu biti tehnički kvarovi na mehanici vozila, kao i, mnogo češće, kvarovi na električnim instalacijama. Glavni i najčešći uzroci požara na automobilima su:

1. Kratak spoj, najčešće izazvan oštećenjem izolacije ili kvarom električnih instalacija i akumulatora
2. Pregrejan kočioni sistem
3. Kvar na pumpi za gorivo i/ili razvodnom sistemu
4. Oštećena izduvna grana i/ili izduvna cev
5. Nepravilan rad motora i/ili drugih uređaja u vozilu

Do pojave plamena u automobilu može doći i usled nepažnje tokom popravke i održavanja (nepravilno održavanje), nepažnja vozača i putnika tokom vožnje, kao i saobraćajnnih nesreća, usled koje najčešće dolazi do nekog od prethodno pomenutih uzroka. Požar najčešće izbija u prednjem delu, odnosno u prostoru u kome je se nalaze motor, instalacije i sve najvažnije komponente automobila.

Prvo što treba uraditi kada do požara dođe je zaustaviti vozilo i isključiti motor. Zatim, svi koji je se u automobilu nalaze treba da ga napuste. Ovde je bitno napomenuti i da bi vozač trebalo da povuče ručicu za otvaranje haube, kao bi lakše moglo da se pristupi motoru radi gašenja vatre.

Tek tada možete da pokušate da ugasite požar, za šta vam je neophodan vatrogasni aparat. Ako ga nemate u kolime, pokušajte da zaustavite nekoga od drugih vozača ili pozovite vatrogasce.

Ako sami gasite požar, imajte na umu da nipošto ne smete naglo da otvarate haubu pošto ćete na taj način omogućiti dotok velike količine kiseonika, što će još više razbuktati plamen. Ukoliko je to moguće, poklopac motora podignite samo onoliko kolio je potrebno da mlaz iz protivpožarnog aparata dospe do plamena.

Izvor: Telegraf

Foto: Pixabay (ReinhardThrainer)