Ove godine više novca za uzgajivače krava i proizvođače organske hrane

Za podsticaje u poljoprivredi i ruralnom razvoju, ove godine je namenjeno 36,7 milijardi dinara. U odnosu na prošlu godinu, više novca dobiće uzgajivači krava i proizvođači organske hrane. Poljoprivrednici iz oko 1.700 naselja, koja imaju status područja sa otežanim uslovima rada, i ove godine mogu da računaju na veće podsticaje. Miroslav Pivac, poljoprivrednik iz Manđelosa kod Sremske Mitrovice, navodi da […]
Za podsticaje u poljoprivredi i ruralnom razvoju, ove godine je namenjeno 36,7 milijardi dinara. U odnosu na prošlu godinu, više novca dobiće uzgajivači krava i proizvođači organske hrane.

Poljoprivrednici iz oko 1.700 naselja, koja imaju status područja sa otežanim uslovima rada, i ove godine mogu da računaju na veće podsticaje.

Miroslav Pivac, poljoprivrednik iz Manđelosa kod Sremske Mitrovice, navodi da su u poslednjih nekoliko godina uz pomoć tih subvencija zamenili jedan deo mehanizacije koji je već bio zastareo.

"Koristili smo za finansiranje tih investicija te kredite Ministarstva poljoprivrede sa suvencionisanom kamatom", kaže Pivac.

Saša Kusić, poljoprivrednik iz istog mesta, govori o novom konkursu koji je izašao za traktore, i planira da kupi mašinu od 40 kilovata.

"Subvencije su za nas za nerazvijena područja 65 odsto, što sad, trenutno nema bolje", napominje Kusić.

Petar Samardžić, direktor Agencije za ruralni razvoj u Sremskoj Mitrovici kaže da oni ostvaruju pravo na 65 odsto povrata u odnosu na 50 procenata, koliko imaju ostala poljoprivredna gazdinstva.

"Isto tako je u oviru direktnih plaćanja. Imaju pet procenata veći povrat premije osiguranja, 45 odsto u odnosu na 40 odsto koliko dobijaju ostala gazdinistva", ističe Samardžić.

U odnosu na prošlu godinu, uzgajivači krava dojilja dobiće 10.000 dinara više po grlu.

Subvencije za kvalitetne priplodne tovne krave, povećane su sa 25.000 na 40.000 dinara.

Slobodan Ilić, stočar iz Majura kod Šapca, kaže da im regresi, subvencije i premije koje dobijaju služe da mogu da opstanu.

"Za plaćanje po hektaru izdvojeno skoro deset milijardi dinara"

Za plaćanje po hektaru, osnovni podsticaj u biljnoj proizvodnji, izdvojeno je skoro deset milijardi dinara.

Predrag Srdanović iz Odeljenja za poljoprivredu grada Šapca, navodi da Vlada, odnosno Republika Srbija, nije uvažila zahtev poljoprivrednih proizvođača da se regres na dizel gorivo poveća, koji je vrlo važna stavka.

"I druga stavka, jedan predlog, da se isplata podsticajnih sredstava mnogo brže realizuje", dodao je Srdanović.

Osim direktnih plaćanja i mera ruralnog razvoja, deo sredstava biće usmeren na kreditnu podršku poljoprivrednicima.

U ovoj godini znatno su povećane subvencije u organskoj proizvodnji.

Poljoprivrednici koji na taj način gaje biljke, dobiće čak 400 odsto više novca po hektaru.

Subvencije u organskom stočarstvu, veće su 40 procenata nego u standardnoj proizvodnji.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay (bildgebende_Momente)