Analiza zemljišta donosi uštedu i bolji prinos

Subotička Poljoprivredna stručna služba počela je ove nedelje sa uzimanjem uzoraka zemljišta pod strnim žitima za analize sadržaja azota. Ove, takozvane “en-min” analize, određuju koliko je potrebno mineralnih đubriva potrebno rasporediti po parcelama kako bi se na najoptimalniji način prihranili usevi. Poljoprivrednicima ove analize donose uštede jer “ne bacaju đubrivo na pamet”. Iako je magla okovala njive u subotičkom ataru, […]
Subotička Poljoprivredna stručna služba počela je ove nedelje sa uzimanjem uzoraka zemljišta pod strnim žitima za analize sadržaja azota.

Ove, takozvane "en-min" analize, određuju koliko je potrebno mineralnih đubriva potrebno rasporediti po parcelama kako bi se na najoptimalniji način prihranili usevi. Poljoprivrednicima ove analize donose uštede jer "ne bacaju đubrivo na pamet".

Iako je magla okovala njive u subotičkom ataru, procesi koji se sada na njima odvijaju za rezultat će imati da poljoprivrednici ne lutaju po magli kada je u pitanju prihrana ozimih strnina. Ove nedelje počelo je uzimanje uzoraka na osnovu kojih će se odrediti sadržaj azota, a na osnovu toga za date parcele će biti izrađena preporuka za prihranu, a sve to poljoprivrednicima donosi uštede.

"Ja ove analize radim od kako je Savetodavna služba počela raditi, nekih šest-sedam godina, ne znam ni ja tačno. Moje iskustvo je da mi uvek ostane đubriva kojeg kupim. A mi sad na proizvodu više ne možemo zaraditi, cena je takva kakva je, mi samo možemo uštedeti – iskoristiti inpute kako treba. Jer, ušteda na inputima – to nam je sada dobit"- kaže poljoprivrednik iz Đurđina Krešimir Dulić.

Prvi rezultati analiza pokazuju veliko šarenilo u sadržaju azota u zemljištu, a podaci o predusevima i osnovnom đubrenju takođe igraju veliku ulogu, kao i lokalne padavine. Na preporuku o prihrani utiče i opšte stanje useva koje karakteriše velika gustina, s obzirom na izuzetno povoljne vremenske uslove za razvoj tokom jeseni i početkom zime.

"Upravo zbog toga je vrlo bitno da se racionalno baci azot, ne bi trebalo preterivati sa azotnim đubrivima jer ukoliko dođe do ranog poleganja bojim se da će na nekim parcelama poleganja biti čak i u vlatanju i tu će izostati veliki prinosi. Druga stvar je što se ovom merom mogu postići značajne uštede u mineralnim đubrivima, znači, ako ima parcela koje ne treba prihranjivati, bolje je ta đubriva preusmeriti na jare useve. Ono što mogu da kažem za ovu godinu, što je specifično, to je da raduje raspored azota, da je normalan, da treba da raste sa dubinom. Prošle godine smo imali situaciju da je sav azot bio skoncentrisan u slojevima od trideset i šesdeset santimetara, što sprečava razvoj korenovog sistema. Ove godine će biljke moći da iskoriste azot iz dubljih slojeva jer je korenov sistem dobro razvijen"- kaže direktor Poljoprivredne stručne službe Subotica Damir Varga.

Prethodnih godina je određeni broj analiza finansirao je Grad Subotica, a sada analize finansiraju sami poljoprivrednici. Očekuje se da će sav posao biti okončan u narednih mesec dana.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay (Didgeman)