Somborskim pčelarima mašina za preradu voska vredna 1,6 miliona dinara

Pošto se, između ostalog, Sombor beleži i kao kolevka modernog pčelarstva, zahvaljujući ovdašnjem svešteniku i prosvetaru Avramu Maksimoviću koji je daleke 1810. godine napisao prvo moderno delo na srpskom jeziku posvećeno pčelarstvu i proizvodnji meda „Novi pčelar“, najnovija donacija gradskih vlasti Udruženju pčelara koje i nosi ime velikog entuzijaste Maksimovića, donekle je bila i očekivana. Naime, zahvaljujući novcu iz varoškog […]
Pošto se, između ostalog, Sombor beleži i kao kolevka modernog pčelarstva, zahvaljujući ovdašnjem svešteniku i prosvetaru Avramu Maksimoviću koji je daleke 1810. godine napisao prvo moderno delo na srpskom jeziku posvećeno pčelarstvu i proizvodnji meda „Novi pčelar“, najnovija donacija gradskih vlasti Udruženju pčelara koje i nosi ime velikog entuzijaste Maksimovića, donekle je bila i očekivana.

Naime, zahvaljujući novcu iz varoškog budžeta, UP „Avram Maksimović“ je dobilo liniju za preradu pčelinjeg voska, odnosno izradu voštanih satnih osnova koje se koriste u pčelarstvu, a koju je na skromnoj svečanosti pustila u rad gradonačelnica Dušanka Golubović.

Ona je tom prilikom istakla da je reč o subvencijama Grada Sombora za razvoj pčelarstva.

– Reč je o merama koje smo utvrdili 2019. godine, kada je i organizovan konkurs za dodelu te subvencije – pojasnila je somborska gradonačelnica razloge za tu investiciju, koja iznosi 1.610.240 dinara a koju je isporučila i instalirala firma „Pčelar“ d. o. o. iz Vršca. – Konkurs je podrazumevao prijavu udruženja pčelara za nabavku te opreme izuzetno korisne za sve članove udruženja u smislu da se obezbeđuje prerada voska za proizvodnju satnih osnova koje su za njih od značaja za dalje obavljanje njihovih delatnosti.

Po njenim rečima, cilj svojevremeno raspisanog konkursa bio je stvaranje uslova i mogućnosti za rast poljoprivredne proizvodnje, unapređenje konkurentnosti poljoprivrednih gazdinstava organizovanih u udruženja, unapređenje kvaliteta proizvodnje i njena modernizacija, kao i jačanje tehničkih kapaciteta i dostizanje standarda moderne proizvodnje u pčelarstvu.




Kolege da se pridruže


Somborsko udruženje pčelara „Avram Maksimović“ okuplja oko 150 aktivnih članova, koji od juče mogu, uz neznatne troškove, da sami proizvode satne osnove za svoja pčelinja društva pošto će biti u obavezi da nadoknade samo troškove utrošene struje i vode. S obzirom na to da je na području Sombora registrovano 220 gazdinstava koja se bave proizvodnjom meda i pri tome imaju više od 20 košnica, što je i osnov za državne subvencije u pčelarstvu, iz tog udruženja apeluju na kolege da im se pridruže. Po rečima organizovanih somborskih pčelara, članstvo u Udruženju je i najbolja garancija praćenja eventualnih bolesti pčelinjih društava, ali i solidarne pomoći u obnovi košnica u slučaju sve češćih trovanja pčela do kojih dolazi usled nepažljivog korišćenja pesticida u ratarskoj, povrtarskoj i voćarskoj proizvodnji.




Domaćin Milorad Mastilović, koji je i predsednik

Udruženja pčelara „Avram Maksimović“, gostima je prezentovao rad linije, ističući njen značaj za pčelare jer na satnim osnovama pčele izgrađuju saće u kojem izvode svoje potomstvo, a koje služi i za skladištenje meda, a povodom početka rada linije, Udruženje pčelara je uručilo Povelju zahvalnosti gradonačelnici Dušanki Golubović.

– Značaj posedovanja naše vlastite linije za izradu satnih osnova se ogleda u tome što smo ih do sada kupovali na tržištu, a brojni proizvođači su u njihovoj izradi, da bi uštedeli i povećali svoj profit, umesto čistog voska koristili i parafin, koji je poguban u pčelarstvu. Takve satne oosnove ne samo što se teško „primaju“, odnosno pčele teško grade saća na njima, već i jednostavna manipulacija dovodi do njihovog krivljena i deformisanja – pojasnio je Mastilović prednosti koje će imati somborski pčelari od vlastite prerade voska i proizvodnje satnih osnova.

Autor: M. Miljenović

Izvor: Dnevnik

Foto: Pixabay (Propolia)