Domaća vozila sa uvezenim „evro 5“ motorom zanemarljivo zagađuju vazduh

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je apsolutno zanemarljiv procenat proizvedenih teretnih vozila i autobusa na bazi mogućnosti uvoza motora „evro 5“ sa homologovanom šasijom, koja zagađuju vazduh. Ministarstvo je, povodom netačnih informacija u vezi sa poslednjim zagađanjem vazduha, istaklo da pravilnik o uvozu motora za autobuse nema veze sa ekologijom, već sa podsticajem […]
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je apsolutno zanemarljiv procenat proizvedenih teretnih vozila i autobusa na bazi mogućnosti uvoza motora „evro 5“ sa homologovanom šasijom, koja zagađuju vazduh.

Ministarstvo je, povodom netačnih informacija u vezi sa poslednjim zagađanjem vazduha, istaklo da pravilnik o uvozu motora za autobuse nema veze sa ekologijom, već sa podsticajem domaćoj privredi.

Pravilnikom o izmenama i dopunama Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima, koji je usvojen 26. decembra 2019. godine, produžen je rok domaćim proizvođačima da vrše kompletiranje vozila na homologovanim autobuskim šasijama CX i homologovanim šasijama teretnog vozila BX emisije izduvnih gasova najmanje nivoa „evro 5”, za dve godine.

Dakle, ne radi se o mogućnosti uvoza kompletnih vozila, već samo motora „evro 5“ sa homologovanom šasijom, na koju je moguće vršiti nadogradnju (na primer, „Ikarbusova“ šasija). Izmene pravilnika od decembra 2019. nisu bile motivisane ovim članom pravilnika.

Na zahtev domaćih proizvođača teretnih vozila i autobusa, Ministarstvo je, izmenom pravilnika još krajem 2014. godine, omogućilo ovu olakšicu radi podsticaja domaćim privrednim subjektima u pogledu proizvodnje, odnosno sklapanja novih teretnih vozila i autobusa u cilju omogućavanja njihovog opstanka na tržištu.

Od 2014. ova odredba se produžava svake dve godine (2015, 2017, 2019, 2021).

Takođe, navedeni pravilnik ne propisuje uvoz novih teretnih vozila i autobusa u Srbiju sa emisijom izduvnih gasova „evro 5“, uz napomenu da je uslov za uvoz novih teretnih vozila i autobusa, kao i ostalih vozila, motor sa normom „evro 6“.

Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, prosečno na godišnjem nivou u Srbiji se proizvede, odnosno sklopi, približno 1.600 novih teretnih vozila i autobusa sa normom „evro 5“, upravo onih čiji uvoz motora dozvoljava uredba.

S druge strane, samo tokom prošle godine u Srbiju je uvezeno približno 35.000 upotrebljavanih vozila sa normom „evro 3“, po Uredbi o uvozu motornih vozila koju donosi Ministarstvo trgovine i telekomunikacija.

Kada se uzme u obzir ovaj broj, kao i dva miliona registrovanih vozila u Srbiji, apsolutno je zanemarljiv procenat proizvedenih teretnih vozila i autobusa na bazi mogućnosti uvoza motora „evro 5“ sa homologovanom šasijom, kada je u pitanju njihov „doprinos“ zagađenju vazduha i zaštiti životne sredine, i iznosi manje od jednog promila," navodi se u saopštenju.

Izvor: Vlada Srbije

Foto: Pixabay (eugeniu)