Pomoć države za pokretanje proizvodnje

Zadruga “Stari Banat” iz Sakula pre nekoliko meseci pokrenula je pogon za obradu povrća. Uz pomoć države, kupili su savremene mašine za pranje, seckanje i pakovanje, a tako obrađeno povrće u svežem stanju prodaju velikim marketima. Aleksandar Jovanović se pre nekoliko godina iz Beograda doselio u Sakule i počeo da se bavi poljoprivredom. Pošto živi u kraju gde se dosta […]
Zadruga "Stari Banat" iz Sakula pre nekoliko meseci pokrenula je pogon za obradu povrća. Uz pomoć države, kupili su savremene mašine za pranje, seckanje i pakovanje, a tako obrađeno povrće u svežem stanju prodaju velikim marketima.

Aleksandar Jovanović se pre nekoliko godina iz Beograda doselio u Sakule i počeo da se bavi poljoprivredom. Pošto živi u kraju gde se dosta gaji povrće, došao je na ideju da ga obrađuje, to jest secka onako kako se u inostranstvu to mnogo češće radi, i osnovao zadrugu gde mu robu dostavljaju meštani okolnih sela.

Pripremili: Danica Jovanović i Ljubisav Jeftić
„Ovo je za pomoć savremenim ženama. Vi žene radite od 7 do 7. Ne morate da seckate, perete, čistite, i posle toga perete još i posuđe i mašine koje ste koristili. To je bila osnovna ideja. A nisam video da u Srbiji to neko radi sveže, već zamrznuto", kaže direktor zdruge Aleksandar Jovanović.

Kako bi pokrenuli posao dobili su pomoć države od šest i po miliona dinara. Kupili su savremene italijanske mašine, za suvo i mokro pranje, više vrsta seckanja i pakovanja.

„Pakuje se u zaštićenoj atmosferi, sa gasovima, u zavisnosti od toga koji je proizvod u pitanju. Idu određeni gasovi ili smeša", objašnjava pomoćnik direktora Milan Stojanović.

U pogonu za sada radi desetak radnika, po potrebi. Kapaciteti su tri tone dnevno, ali još uvek to nije maksimalno iskorišćeno, jer su novi na tržištu i razvijaju posao.

„Bliže nam je ovde, da ne putujemo, da ne čekamo prevoz. Radimo za mašinama, čistimo, pomažemo jedna drugoj. Zadovoljne smo", ističe radnica Slavica Andrić.

„Stari Banat" za sada posluje sa velikim trgovinskim lancima i nekim restoranima, ali je u planu proširenje proizvodnje.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay (dbreen)