Voćari se nadaju da će ova godina biti bolja od prethodne

Početak godine vreme je i za sumiranje rezultata u prethodnoj. Za voćare u okolini Vršca 2019. bila je prilično zahtevna, kažu i struka i proizvođači. U vršačkom kraju jabuke su odavno ubrane, proizvođači koji imaju skladišta još uvek čekaju bolje cene, a ostali su bili prinuđeni da ih prodaju nakupcima još tokom berbe. Stanislav Ivkov iz Izbišta, relativno je zadovoljan […]
Početak godine vreme je i za sumiranje rezultata u prethodnoj. Za voćare u okolini Vršca 2019. bila je prilično zahtevna, kažu i struka i proizvođači.

U vršačkom kraju jabuke su odavno ubrane, proizvođači koji imaju skladišta još uvek čekaju bolje cene, a ostali su bili prinuđeni da ih prodaju nakupcima još tokom berbe. Stanislav Ivkov iz Izbišta, relativno je zadovoljan cenom od 25 do 40 dinara, iako dodaje da 2019. nije bila najpogodnija za voćare.

"Nismo imali neki veliki prinos, jer je uhvatio mraz, tako da je više od 50% bio smanjen rod, a i suša je dosta pomogla da bude sitnija jabuka nego što treba, i lošijeg kvaliteta. Mislim da ćemo ove godine završiti na pozitivnoj nuli, zato što je druga plantaža rodila solidno, pa će to da popuni ovu koja je baš ove godine omanula", kaže Ivkov.

I drugi voćari saglasni su da je sezona bila jedna od najtežih u poslednjih nekoliko godina, a da 2019.nije bila laka, kaže i struka. Posle martovskog mraza u fenofazi cvetanja, koji je pojedine lokalitete ostavio bez ikakvih prinosa, usledio je veoma topao april, a zatim i kišoviti maj, zbog čega je bilo teško izvesti i zaštitu.

"Pošto je leto kasnije bilo veoma toplo i sunčano, imali smo i najezdu pojedinih štetočina, na primer svi smo primetili stenice, koje mi zovemo Smrdljivi Martin, koje su se pojavile u velikom broju i napravile velike štete. Definitivno, godina je bila dosta zahtevna za voćarsku struku, tako da je bilo potrebno dosta veštine, praćenja i tretiranja za suzbijanje biljnih bolesti i štetočina", objašnjava Ivan Stanić, dipl.inženjer poljoprivrede za voćarstvo i vinogradarstvo.

Kakva će biti 2020. kažu, teško je predvideti, jer je vegetacija prilično kasnila zbog visokih temperatura kakve smo imali praktično do kraja prethodne godine. Sada treba na vreme obaviti rezidbu, zatim kasnije i zimsko prskanje nekim bakarnim sredstvima, a nakon toga preostaje samo sačekati kako će se dalje vremenske prilike odvijati.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay (suju)