Korona virus zaustavio kragujevački Fijat

Proizvodne i montažne trake u kragujevačkom Fijat Krajsleru ponovo su juče zaustavljene i neće biti u funkciji do narednog utorka, možda i duže, ali ovog puta usled nedostatka delova za ugradnju, koji stižu iz Kine, zahvaćene korona virusom. Zbog sve izraženijeg nedostatka delova neizvesno je da li će trake ponovo biti pokrenute i narednog utorka. Napominju s tim u vezi […]
Proizvodne i montažne trake u kragujevačkom Fijat Krajsleru ponovo su juče zaustavljene i neće biti u funkciji do narednog utorka, možda i duže, ali ovog puta usled nedostatka delova za ugradnju, koji stižu iz Kine, zahvaćene korona virusom.

Zbog sve izraženijeg nedostatka delova neizvesno je da li će trake ponovo biti pokrenute i narednog utorka.

Napominju s tim u vezi da je ove sedmice bila predviđena četvorodnevna proizvodnja, a da su radnici, zbog nedostatka delova, u pogonima proveli samo dva dana.

Menadžment kompanije, saznajemo, pribojava se da bi, ukoliko se situacija sa korona virusom ne smiri do kraja naredne sedmice, proizvodnja modela „500L“ mogla da bude obustavljena na duži rok.

Trenutno, prema našim saznanjima, kragujevačkom Fijat Krajsleru od pozicija koje stižu od kineskih proizvođača najviše nedostaju CD plejeri, koji se ugrađuju u svaki novoproizvedeni automobil, zatim komponente za branike koji se izrađuju u Fijat plastiku, pozicije za instrument table koje se ovde prave u firmi Adient koju su Kinezi svojevremeno kupili od multinacionalne kompanije DŽonson kontrols, i još neki.
Plate veće za 1.700 dinara

 

Proizvodnim radnicima u Fijatu upravo su, prema dogovoru Samostalnog sindikata i menadžmenta kompanije, plate povećane za po 1.723 dinara, što je u skladu sa kolektivnim ugovorom. Najniža plata u Fijat Krajsleru, sa pripadajućim nadoknadama, iznosi 46.100 dinara.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay (Mimzy)