Oko 98 odsto rakije završi na tržištu Evropske unije (BIH)

U Republici Srpskoj se godišnje proizvede 5,7 miliona litara rakije, a na domaćem tržištu se, kako tvrde veliki registrovani proizvođači, proda najviše 4 odsto od toga. – Razlog je crno tržište, odnosno kućna radinost. Domaći potrošači rakiju uglavnom kupuju na crno. Takva rakija je jefitinija, jer se na nju ne plaćaju porez i akcize – kaže za Srpskainfo Nikola Vukelić, […]
U Republici Srpskoj se godišnje proizvede 5,7 miliona litara rakije, a na domaćem tržištu se, kako tvrde veliki registrovani proizvođači, proda najviše 4 odsto od toga.

– Razlog je crno tržište, odnosno kućna radinost. Domaći potrošači rakiju uglavnom kupuju na crno. Takva rakija je jefitinija, jer se na nju ne plaćaju porez i akcize – kaže za Srpskainfo Nikola Vukelić, čija firma u Prijedoru proizvodi nekoliko vrsta rakije.

On tvrdi da njegova firma oko 98 odsto rakije izveze iz Bosne i Hercegovine, mahom u zemlje Evropske unije, a određene količine izveze u Ameriku i Australiju.

Po posljednjim podacima Zavoda za statistiku RS, u 2018. godini je zvanično proizvedeno 5,1 miliona litara rakije od šljive i 600.000 litara rakije od ostalog voća.

Prosečna cena rakije šljivovice je 18,33 KM po litru, dok se iz kućne radinosti može nabaviti po ceni od 12 do 15 KM.

Izovr: Blic