Olujno nevreme desetkovalo plasteničku proizvodnju porodice Nikolić

Olujno nevreme potpuno je uništilo plastenike u domaćinstvu porodice Nikolić u Kikindi. Jak vetar praćen kišom uništio je krovne folije na 1.500 kvadratnih metara, naneo veliku materijalnu štetu i desetkovao proizvodnju. Nikolićima je ovo peti put u poslednjih deset godina da im vetar uništi plastenike. Kišovito vreme praćeno veoma jakim olujnim vetrom potpuno je uništilo krovnu konstrukciju na plastenicima u […]
Olujno nevreme potpuno je uništilo plastenike u domaćinstvu porodice Nikolić u Kikindi. Jak vetar praćen kišom uništio je krovne folije na 1.500 kvadratnih metara, naneo veliku materijalnu štetu i desetkovao proizvodnju. Nikolićima je ovo peti put u poslednjih deset godina da im vetar uništi plastenike.
Kišovito vreme praćeno veoma jakim olujnim vetrom potpuno je uništilo krovnu konstrukciju na plastenicima u domaćinstvu porodice Nikolić u Kikindi. Za svega nekoliko minuta nestala je folija sa 1.500 kvadratnih metara plastenika, a proizvodnja je desetkovana. Najnoviji problem samo je jedan u nizu u poslednjih desetak godina. Nestankom krovne folije, nestaje i volja za nastavak proizvodnje.

''Već sam počeo da padam u svojoj želji i volji. Pre svega, moraš ovo da voliš da bi radio, ali ne možeš da radiš samo da bi zaradio. Mi smo sada već na kraju svih snaga, finansijskih, fizičkih i psihičkih, ovo nam se dešava često i više ne znam da li ćemo nastaviti sa proizvodnjom'', kaže Saša Nikolić, povrtar iz Kikinde.

Već desetak godina porodica Nikolić želi da osigura plastenike, ali to još uvek ne postoji u ponudi osiguravajućih kompanija. Ponuđeno im je da osiguraju useve u zatvorenom prostoru, ali štetu od nevremena i gubitka plastenika za sada ne mogu da naplate.

''Usev možemo da osiguramo u zatvorenom prostoru, ali to je mala površina da bi se osigurala. Mi nismo imali problem do sada da nam usev propadne u zatvorenoj proizvodnji, tako da nikada nismo imali konkretno ni susret sa tim, pa da znamo da li da se osiguramo ili ne'', dodao je Nikolić.

Domaćinstvo se bavi proizvodnjom paradajza, kupusa, brokolija, karfiola, kao i proizvodnjom paprike na otvorenom. U poslednjih deset godina, najnoviji slučaj bio je peti u nizu da su pretrpeli štetu na svojim plastenicima.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay (MariaGodfrida)