Jačanje kapaciteta granične policije zbog iregularnih migranata

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio je danas da naša zemlja svakako neće biti usko grlo u kojem će se skupljati migranti u nemogućnosti da odu u neku od država EU. Stefanović je tokom razgovora sa ministrom unutrašnjih poslova Mađarske Šandorom Pinterom, nakon što su obišli granični prelaz Horgoš, istakao da MUP jača kapacitete granične […]
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio je danas da naša zemlja svakako neće biti usko grlo u kojem će se skupljati migranti u nemogućnosti da odu u neku od država EU.

Stefanović je tokom razgovora sa ministrom unutrašnjih poslova Mađarske Šandorom Pinterom, nakon što su obišli granični prelaz Horgoš, istakao da MUP jača kapacitete granične policije upravo kako bi sprečio i ulazak iregularnih migranata u našu zemlju.

Za nas je uspostavljanje čvrste kontrole na našim granicama i ozbiljno unapređenje kapaciteta granične policije u cilju suzbijanja svih vidova kriminaliteta, ne samo onog koji je vezan za iregularne migracije, jedan od apsolutnih prioriteta, rekao je Stefanović.

On je istakao da Srbija ceni podršku koju Mađarska pruža našoj zemlji na putu evropskih integracija i u dostizanju visokih standarda koje Ministarstvo unutrašnjih poslova mora da ima u ovom procesu.

Razgovarao sam sa Pinterom o modalitetima pomoći Mađarske i EU Srbiji na polju sprečavanja iregularnih migracija. Naša zemlja na ozbiljan i odgovoran način pristupa migrantima koji se nalaze na našoj teritoriji, ali uz jasnu poruku da kršenje zakona nije dobrodošlo i nije nešto što će se tolerisati, rekao je potpredsednik Vlade.

Stefanović je izrazio zadovoljstvo time što zajednički rad policija dveju zemalja i razmena operativnih podataka u suzbijanju organizovanog kriminala, trgovine narkoticima i svih drugih vidova kriminala daju rezultate i podižu nivo bezbednosti građana obeju zemalja.

Tema sastanka bila je i unapređenje kapaciteta graničnih prelaza i način na koji bi Mađarska mogla da pomogne Srbiji u cilju bržeg i efikasnijeg transporta robe preko državne granice.

Stefanović je iskazao zahvalnost Pinteru na razumevanju koje ta zemlja pokazuje u vreme letnjih i zimskih praznika, kada je gužva na prelazima, i kada primenjuje posebne mere koje omogućavaju brži prelazak preko državne granice.

Pinter je istakao odličnu saradnju srpske i mađarske policije i podsetio na to da 20 mađarskih policajaca od januara ove godine pomaže srpskim kolegama u suzbijanju iregularnih migracija na makedonsko-srpskoj granici.

Mi ćemo se svakako truditi da poboljšamo zajedničke patrole i da ih proširimo i na reku Tisu, rekao je Pinter.

On je ocenio da granični prelaz Rabe–Kubekhaz, koji je otvoren oktobra prošle godine, savršeno funkcioniše i izrazio nadu da će se nastaviti dobra saradnja policija dveju zemalja u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Izvor: Vlada Srbije

Foto: Vlada Srbije