Maseratijev novi model nosiće naziv MC20

Novi superautomobil italijanskog proizvođača nosiće naziv MC20, saopštio je Maserati. Ipak, sam automobil nećemo videti u skorije vreme jer je premijera predviđena za maj ove godine. Maserati navodi da je novi model prirodni iskorak, odnosno evolucija nekadašnjeg MC12. Za razliku od nekadašnje prakse, sada ovaj brend samostalno razvija agregat za svoj automobil, umesto preuzimanja pogonske jedinice od Ferrarija. Prema prvim […]
Novi superautomobil italijanskog proizvođača nosiće naziv MC20, saopštio je Maserati.

Ipak, sam automobil nećemo videti u skorije vreme jer je premijera predviđena za maj ove godine.

Maserati navodi da je novi model prirodni iskorak, odnosno evolucija nekadašnjeg MC12. Za razliku od nekadašnje prakse, sada ovaj brend samostalno razvija agregat za svoj automobil, umesto preuzimanja pogonske jedinice od Ferrarija.

Prema prvim informacijama, novi superautomobil Maseratija dolaziće sa V6 motorom.

Međutim, već neko vreme se priča da bi italijanski brend trebalo da ponudi i alternativnu verziju koja će zapravo biti EV. Ova priča ima logike jer se Maserati, kao i svi drugi automobilski proizvođači koji plasiraju svoja vozila u EU, nalazi pred ozbiljnim izazovom poštovanja normi flotne emisije štetnih gasova.

Kada je reč o elektrifikaciji, ona će za ovaj brend zvanično početi sa uvođenje plug-in hibridne varijante modela Ghibli. Kasnije, Maserati bi trebalo da ima EV varijantu za svaki novi model koji izbace, ili im je bar tako u planu.

Kada je reč o pretku koji je istaknut u saopštenju za medije, MC12 predstavljen je sada već daleke 2004. godine. Delio je platformu i 6,0-litarski V12 agregat sa Ferrarijevim modelom Enzo. Napravljeno je svega 50 primeraka modela MC12 za upotrebu na javnim putevima i 12 automobila namenjenih za trkačke staze.

Izvor: AutoRepublika.com

Foto: AutoRepublika.com