Vremenske prilike i stanje na putevima 26.03.2020.

Snežne padavine su prestale, više nema opasnosti od formiranja novog snežnog pokrivača, međutim, povremno jak vetar stvara snežne nanose što dodatno otežava rad putara i čišćenje puteva, a čiji su povremeno olujni udari najači na prevojima Timočke i Negotinske krajine, na području Velikog Gradišta, u podunavlju, Južnom Banatu i na širem području Beograda. Sve vlažne deonice se tokom noći i […]
Snežne padavine su prestale, više nema opasnosti od formiranja novog snežnog pokrivača, međutim, povremno jak vetar stvara snežne nanose što dodatno otežava rad putara i čišćenje puteva, a čiji su povremeno olujni udari najači na prevojima Timočke i Negotinske krajine, na području Velikog Gradišta, u podunavlju, Južnom Banatu i na širem području Beograda. Sve vlažne deonice se tokom noći i jutra vrlo lako pretvore u led zato vozačima savetujemo dodatnu opreznost za vreme vožnje, na većem odstojanju i sa uvek dodatno smanjenom brzinom na mostovima i nadvožnjacima.

Prognoza vremena za danas:

Pretežno oblačno i malo toplije, na severu i zapadu Srbije suvo, a u ostalim krajevima ponegde slabe padavine - ujutro provejavanje snega, a u toku dana kratkotrajna kiša. Posle podne sa severoistoka smanjenje oblačnosti. Vetar umeren i jak, istočni, u Pomoravlju i oblasti Homolja sa olujnim udarima. Najviša temperatura od 6 do 12 °C.

Najave i najaktuelnije izmene u saobraćaju:

Zbog radova na izgradnji nadvožnjaka na delu auto-puta br 4. u zoni tunela „Sopot“ između mesta Staničenje i Pirota zatvorene su preticajne trake u obe smera. Ovakva režim saobraćaja važiti će do 14.04.2020.g kada se očekuje završetak radova.

Od ponedeljka 23.03.2020. godine do 01.06.2020.godine, izvodiće se radovi na rekonstrukciji mosta u Grabovici, na delu državnog puta I B reda broj 35, deonica Kladovo – Brza Palanka. Saobraćaj će biti obustavljen a alternativni putni pravac za putnička motorna vozila su lokalne ulice u mestu Grabovica, dok će saobraćaj za sva teretna motorna vozila (kamione, kamione sa prikolicom, šlepere) i autobuse biti preusmeren na sledeće alternativne putne pravce:
• državni put I B reda broj 33, Negotin – Štubik,
• državni put II A reda broj 165, Klokočevac – Porečki most i
• državni put I B reda broj 34, Porečki most – Kladovo.

Od 21.03.2020. godine do 20.08.2020. godine, na snazi biti obustava saobraćaja zbog radova na redovnom održavanju, na državnom putu II A reda broj 130, most preko reke Tamiš, kod mesta Orlovat. Alternativni putni pravci za vozila koja se kreću iz pravca Zrenjanina i Perleza ka Tomaševcu, Uzdinu i Kovačice preko mesta Orlovat, upućuju se na državni put II A reda broj 129, Farkaždin – Kovačica, a vozila koja se kreću iz pravca Padine i Kovačice ka mestu Orlovat, i dalje prema Zrenjaninu, upućuju se na državni put II A reda broj 129, Farkaždin – Perlez. Radovi će biće obezbeđeni adekvatnom saobraćajnom
signalizacijom i opremom.

Od 24.03.2020. do 24.05.2020. godine, izvodiće se radovi na redovnom održavanju državnog puta II A reda broj 119, na deonici Rakovac – Neštin. Saobraćaj će se odvijati naizmeničnim propuštanjem vozila.

Od 16.03.2020. godine, zbog radova na rehabilitaciji puta doći do načina odvijanja saobraćaja na auto-putu (drž. putu I A reda broj 3.) od graničnog prelaza Batrovci ka petlji Kuzmin 1, između čeone naplatne stanice Šid i isključenja za Šid, iz smera graničnog prelaza ka Beogradu. U toku radova saobraćaj će se odvijati dvosmerno na levom poluprofilu auto-puta i neće biti omogućeno isključenje sa auto-puta za Šid, na petlji Adaševci, iz pravca Hrvatske zbog čega će se vozači upućivati na petlju Kuzmin. Za vreme radova benziska stanica „Mol“ neće biti u funkciji jer se nalazi u zoni radova. Takođe, od 16.03.2020. godine, na petlji Adaševci biće opet u funkciji uključenje ka graničnom prelazu Batrovci iz pravca Šida.

Od 13.03. do 20.03.2020. godine, predviđeni su radovi na uređenju kosine magistralnog puta Gamzigradska Banja – Zvezdan (drž.putu I B reda br. 36). U zoni radova saobraćaj će se odvijati naizmeničnim propuštanjem vozila, u dužini od 200 metara. Radovi će biti obezbeđeni adekvatnom saobraćajnom signalizacijom i opremom.

Od 13.03. do 31.03.2020. godine, u periodu od 07.00 do 17.00 časova, predviđeni su radovi na asfaltiranju državnog puta II A reda broj 258, na deonici petlja Leskovac centar – Leskovac (Vlasotince). Saobraćaj će se odvijati naizmeničnim propuštanjem vozila, uz pomoć semaforske signalizacije.

Do 01.04.2020. godine radovi na rehabilitaciji puta i unapređenju bezbednosti saobraćaja, na državnom putu I A reda broj 3, na deonici granični prelaz Batrovci – Kuzmin 1, iz smera Beograda ka graničnom prelazu Batrovci, u zoni benzinske stanice Nis Petrol. U zoni radova saobraćaj se na levom poluprofilu auto-puta odvija preticajnom saobraćajnom trakom. Radovi su obezbeđeni adekvatnom saobraćajnom signalizacijom.

Od ponedeljka 16.03.2020. godine od 07.00 časova do 01.04.2020. godine do 15.00 časova zbog radova na izradi završnog asfaltnog sloja biće potpuno obustavljen saobraćaj, na državnom putu I B reda broj 15 na deonici od petlje Vrbas do ulaza u Srbobran. Alternativni putni pravac: državni put II A reda broj 100 i II A reda broj 113 (Srbobran – petlja Feketić, Srbobran – petlja Sirig).

Do 06.04.2020. godine, izvodiće se radovi na pojačanom održavanju desne kolovozne trake, na državnom putu I B reda broj 10, u Prvomajskoj ulici u Pančevu, od raskrsnice sa ulicom Bore Stankovića do raskrsnice sa ulicom Žarka Zrenjanina. U zoni radova saobraćaj će biti preusmeren u levu kolovoznu traku.

Od 09.03.2020. godine do 20.03.2020. godine, zbog radova na sanaciji klizišta u zaustavnoj saobraćajnoj traci na auto-putu I A reda br. 2, kod mesta Takovo, u smeru Beograd – Čačak, saobraćaj će se odvija nesmetano voznom i preticajnom saobraćajnom trakom. Radovi su obeleženi odgovarajućom saobraćajnom signalizacijom i opremom.

Od 11.03.2020. do 31.03.2020. godine predviđeno je potpuna obustava saobraćaja zbog radova na održavanju kolovoza i ugradnji završnog sloja asfalta na državnom putu Beloljin – Blace ( drž. put IB reda broj 38). Alternativni putni pravci: iz pravca Blaca predviđen je drž. put II A reda broj 214 ka Kuršumliji, dok je iz pravca Beloljina određen opštinski put: Tulare – Suvi Do – Stubal – Blace. Radovi su obezbeđeni odgovarajućom saobraćajnom signalizacijom i opremom.

Od ponedeljka 09.03.2020. do 16.04.2020. godine u vremenskom periodu od 07.00
do 15.00 časova, na deonici Halovo – Veliki Izvor izvodiće se radovi na izgradnji rigole i proširenju kolovoza, svakog dana osim nedelje u dužini od 2500 metara. U zoni radova vozila će se naizmenično propuštati a nakon 15.00 časova saobraćaj će se odvijati normalno.

Od 14.03.2020. godine, zbog radova na popravci auto-puta (drž, putu I A reda br. 3) biće izmenjen saobraćaj na deonici od graničnog prelaza Batrovci do petlje Kuzmin 1, između benzinske stanice Nis Petrol i benzinske stanice Šel, ka Hrvatskoj i graničnom prelazu Batrovci. Za vreme radova saobraćaj će se odvijati dvosmerno desnim poluprofilom auto-puta. Radovi će biti obezbeđeni adekvatnom saobraćajnom signalizacijom i opremom.

Od 25.02.2020. godine, na auto-puta Niš-Leskovac (drž. puta I A reda broj 1.) na delu kod petlje „Brestovac“ doći do izmene u odvijanju saobraćaja na regionalim putevima Brestovac-Bojnik (drž put II A reda br. 225) i Brestovac – Brejanovce (drž put II A reda br.158). Zbog rušenja stare i izgradnje bočne naplatne stanice za saobraćaj će biti zatvorena petlja „Brestovac“. Za sve kategorije vozila alternativni putni pravac, iz pravca Niša ka Leskovcu, kao i iz pravca Leskovca ka Nišu je petlja „Doljevac“. Planirani rok završetka radova je 20.03.2020. godine.

Od 24.02. do 20.03.2020. godine, u vremenskom periodu od 07.00 do 17.00 časova, svakog dana sem nedelje, izvodiće se radovi na redovnom održavanju kišne kanalizacije na auto-putu I A reda broj 1, deonica od petlje Novi Sad do Beograda (petlja Ostružnica). Radovi će se izvoditi u krajnjoj desnoj (zaustavnoj) saobraćajnoj traci, sa pomeranjima, smer Novi Sad – Ostružnica, i ona će biti privremeno zatvorena za saobraćaj u dužini do 500 metara. Saobraćaj će se za vreme izvođenja radova odvijati voznom i preticajnom saobraćajnom trakom.

Od 19.02. do 20.03.2020. godine, u vremenskom periodu od 08:00 do 15:00č, izvodiće se radovi na stubovima javne rasvete na državnom putu I B reda broj 13, na deonici od Pančevačkog puta („Politika – štamparija“) do petlje Kovilovo. Radovi će se izvoditi u razdelnom pojasu i u toku izvođenja radova na kraćoj deonici biće zauzeta kranja leva saobraćajna traka, dok će se saobraćaj nesmetano odvijati u srednjoj i krajnjoj desnoj saobraćajnoj traci.

Na državnom putu II A reda broj 175, deonica Županjac-Bogovađa, u Bogovađi i na državnom putu II B reda broj 361, na deonici Lajkovac-Bogovađa, u Pepeljevcu, uklonjena je privremena saobraćajna signalizacija i postavljena stalna signalizacija.

U toku su radovi na sanaciji mosta preko „Banjske reke“ na državnom putu I B reda broj 22, deonica Raška-Novi Pazar, (ulaz u Novi Pazar). U toku radova saobraćaj će se odvijati naizmeničnim propuštanjem vozila uz pomoć semafora, dok će doći i do povremenog obustavljanja saobraćaja na svim ulivnim i izlivnim saobraćajnicama ispod mosta. Alternativni putni pravci za vreme obustave ispod mosta biće obezbeđeni prema postavljenoj saobraćajnoj signalizaciji prema Industrijskoj zoni kao i prema državnom putu II B reda broj 413 deonica prema Novopazarskoj Banji. Radovi će se izvoditi do 20.04.2020.godine i biće obezbeđeni adekvatnom saobraćajnom signalizacijom i opremom.

Od 30.01.2020. godine teška teretna vozila koja se kreću prema GP “Bačka Palanka” sa Republikom Hrvatskom, preusmeravaju se na obilaznicu oko Bačke Palanke. Saobraćajna traka koja od mesta Bač vodi ka Bačkoj Palanci predviđena je za parking teških teretnih motornih vozila sa koje se dalje usmeravaju prema graničnom prelazu. Saobraćajna traka koja vodi od Bačke Palanke ka Novom Sadu namenjena je i za saobraćaj ka Baču. Saobraćaj će se na području Bačke Palanke, na magistralnom putu Bač – Bačka Palanka – Čelarevo, kao i na putevima Gajdobra – Bačka Palanka (drž.put II A br. 108) i Gajdobra – Čelarevo (drž.put II B br. 306) odvijati prema postavljenoj saobraćajnoj signalizaciji.

Od 23.01.2020. godine do 31.03.2020. godine, izmenjen je režim saobraćaja na državnom putu II A reda broj 198, deonica Raška (Kuti) – Odvraćenica, u naselju Trnavska reka, zbog radova na izgradnji kanalizacije. Tokom izvođenja radova saobraćaj će se odvijati naizmeničnim propuštanjem vozila pomoću svetlosne signalizacije.

Do maja. 2020. godine, zbog radova izmenjen režim saobraćaja na državnom putu I B reda broj 39, deonica Vlasotince – Svođe. Saobraćaj će se odvijati dvosmerno prema privremenoj saobraćajnoj signalizaciji koja je postavljena na trasi puta do završetka radova. Molimo učesnike u saobraćaju da prilagode brzinu kretanja uslovima na putu, jer je u zonama radova ograničenje brzine od 20 do 40 km/č.

Od 16.12.2019. godine, do 01.04.2020. godine izvoditi radovi na proširenju kompleksa naplatne stanice „Preljina“ na državnom putu I A reda broj 2, deonica Preljina (kraj izgrađenog auto-puta) – Preljina (naplatna stanica) – Preljina (veza sa državnim putem I A reda broj 2). U zoni radova saobraćaj će se odvijati usporeno uz postavljenu privremenu saobraćajnu signalizaciju.

Na državnom putu I A reda broj 3, na deonici granični prelaz Batrovci-Kuzmin, posle naplatne stanice Šid, u zoni mosta na reci Bosut doći će do izmene režima saobraćaja od 09.12.2019.godine, zbog izvođenja radova na rehabilitaciji puta i unapređenja bezbednosti saobraćaja. U toku izvođenja radova, u smeru Beograd-Batrovci, saobraćaj će se odvijati dvosmerno na desnom poluprofilu auto-puta, u dužini od 1.5 km. Radovi će biti obeleženi adekvatnom saobraćajnom opremom i signalizacijom.

Od 22.05.2019. izvode se radovi na pojačanom održavanju državnog puta IB reda broj 29, na deonici Aljinovići–Sjenica. Planirani rok završetka radova je 04.04.2020. godine, ukoliko vremenski uslovi to dozvole. Radovi se izvode pod saobraćajem uz adekvatnu saobraćajnu signalizaciju i opremu.

Zimska služba JP „Putevi Srbije“ 2019/20.


Neprohodni su sledeći putni pravci III prioriteta/C kategorije održavanja:

II A-161 Žagubica - Borsko jezero

Zabrane za šlepere i kamione sa prikolicom su na snazi na sledećim putnim
pravcima:

  • II A-175 Mionica - Brežđe - Divčibare - Kaona, preko Divčibara

  • II A-137 Šabac - Volujac - Zavlaka - Banja Badanja - Krupanj - Gračanica, preko Mačkovog kamena

  • II A-139 Krst - Korenita - Krupanj, preko Stolica

  • II A-141 Debrc - Banjani - Ub - Novaci - Koceljeva - Šabačka Kamenica - Donje Crniljevo - Osečina - Gunjaci - Pecka - Ljubovija, preko Proslopa

  • II A-143 Pričević - Pecka, preko Ive

  • II A-170 Valjevo - Poćuta - Granica PZP Valjevo/Užice (Debelo brdo), preko
    Debelog brda

  • II B-335 Krupanj - Šljivova, preko Šljivove

  • II B-338 Valjevo - Lelić - Granica PZP Valjevo/Požega, preko Mravinjaca

  • I B-35 granica RUM/SRB (brana HE Đerdap 1) - Vratarnica

  • I B-36 Paraćin - Boljevac - Zaječar - dr.granica sa Bugarskom (granični prelaz

  • Vrška Čuka)

  • I B-37 Selište - Bor - Zaječar

  • II A-210 Jošanička Banja - Kopaonik

  • II A-257 Šarena Bukva (Mačkov Kamen) - Stolice, preko Stolica

  • II B-330 Loznica - Zajača - Šarena bukva - Mačkov kamen - veza sa državnim putem 137, preko Mačkovog kamena

  • II B-338 Valjevo - Lelić - Granica PZP Valjevo/Požega

  • II A-199 Novi Pazar - Deževa - Šaronje - Odvraćenica

  • II A-165 Porečki most - Klokočevac Miloševa Kula - Zagrađe - Rgotina - Vražogrnac

  • II A-197 Granica PZP Čačak/Ivanjica (Dubac) - Ivanjica (Kaona)

  • II A-197 Preko Brdo - Granica PZP Ivanjica/Novi Pazar

  • II A-198 Granica PZP Ivanjica/Novi Pazar - Odvraćenica - Preko Brdo

  • II B-409 veza sa državni putem 197 - Kumanica - Gleđica

  • II A-210 Kopaonik - Rudnica

  • II A-211 Granica PZP Kruševac/Novi Pazar - Kopaonik


Informacije sa naplatnih stanica:
Prema poslednjim informacijama dobijenim od JP “Putevi Srbije”:
– Na naplatnim rampama nema zadržavanja.

Informacije sa naših graničnih prelaza:

Zadržavanja na (PMV) putničkim terminalima naših GP:
– Granice Republike Srbije zatvorene su za sve državljane.

Zadržavanja na (TMV) teretnim terminalima naših GP:
- GP Horgoš izlaz, TMV čekaju 180 minuta,
- GP Kelebija, izlaz TMV, čekaju 120 minuta
- GP Batrovci, izlaz TMV, čekaju 480 minuta.
- GP Sremska Rača, izlaz TMV čekaju 60 minuta.
- Na ostalim graničnim prelazima nema zadržavanja.

Vanredne mere Vlade Republike Srbije u cilju suzbijanja širenja korona virusa.
ODLUKU o zatvaranju svih graničnih prelaza za ulazak u Republiku Srbiju
“Službeni glasnik RS”, broj 37 od 19. marta 2020.
1. Zatvaraju se svi granični prelazi za ulazak putnika u Republiku Srbiju – u
međunarodnom drumskom, železničkom i rečnom saobraćaju, kao i za ulazak preko graničnih prelaza za pogranični saobraćaj prema susednim zemljama.
2. Izuzetno, u skladu sa nacionalnim interesima i iz humanitarnih razloga, ulazak
preko graničnih prelaza u Republiku Srbiju može se privremeno omogućiti na osnovu
odobrenja nadležnog organa državne uprave.
3. Privremena obustava ulaska putnika u Republiku Srbiju preko graničnih prelaza
iz tačke 1. ove odluke sprovodi se u cilju sprečavanja širenja zarazne bolesti KOVID-19
izazvane virusom SARS-CoV-2.
4. Privremena obustava ulaska putnika u Republiku Srbiju preko graničnih prelaza
iz tačke 1. ove odluke počinje od 20. marta 2020. godine od 08.00 časova.
5. Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u „Službenom glasniku Republike
Srbije”.

Izvor: AMSS

Foto: Pixabay (fancycrave1)