FAO: Problemi s hranom u aprilu i maju

Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) upozorila je da bi pandemija koronavirusa mogla negativno da utiče na snabdevanje hranom u svetu. Glavni razlog je nedostatak radne snage, usled uvođenja mera izolacije i ograničavanja kretanja. FAO je saopštila da za sada nema poremećaja u globalnom snabdevanju hranom, zahvaljujući ranije stvorenim zalihama, ali da se problemi mogu očekivati tokom aprila […]
Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) upozorila je da bi pandemija koronavirusa mogla negativno da utiče na snabdevanje hranom u svetu. Glavni razlog je nedostatak radne snage, usled uvođenja mera izolacije i ograničavanja kretanja.
FAO je saopštila da za sada nema poremećaja u globalnom snabdevanju hranom, zahvaljujući ranije stvorenim zalihama, ali da se problemi mogu očekivati tokom aprila i maja.

-Oni su već sada vidljivi u proizvodnji mesa, voća i povrća, gde se može očekivati i rast cena. Do ubrzanog rasta cena može doći i zbog zabrana izvoza pojedinih artikala, čemu pribegava sve veći broj država, navodi se u saopštenju organizacije UN.

Procenjuje se da će mere ograničenja kretanja i socijalnog distanciranja smanjiti poljoprivrednu proizvodnju. Slična situacija je moguća i u prehrambenoj industriji. U saopštenju se konstatuje da su već sada prisutni logistički problemi zbog poteškoća da se namirnice dopreme sa mesta gde se proizvode do odredišta.

To je naročito vidljivo u proizvodnji mesa zbog ograničenog pristupa stočnoj hrani i smanjenih kapaciteta klanica. Isti problemi su bili prisutni i u Kini u jeku epidemije, podseća FAO.

U takvim oklonostima, može se očekivati skok cena mesa i artikala sa kratkim rokom trajanja, ali to najverovatnije neće biti slučaj kod glavnih prehrambenih namirnica kojih ima dovoljno u skladištima, prognozira FAO.

Izvor: Agrosmart

Foto: Pixabay (maja7777)