Mihajlović: Ukinuta policijska pratnja kamionima u tranzitu kroz Srbiju, roba brže stiže do krajnjih kupaca

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, rekla je da je od danas ukinuta policijska pratnja kamionima u tranzitu kroz Srbiju, što će omogućiti brži prevoz robe do krajnjih kupaca. “Ministarstvo je pokrenulo inicijativu ka Sloveniji i Hrvatskoj da i oni donesu istu meru, kako bi i građani Srbije, kao i drugih zemalja u okruženju, brže […]
Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, rekla je da je od danas ukinuta policijska pratnja kamionima u tranzitu kroz Srbiju, što će omogućiti brži prevoz robe do krajnjih kupaca.

“Ministarstvo je pokrenulo inicijativu ka Sloveniji i Hrvatskoj da i oni donesu istu meru, kako bi i građani Srbije, kao i drugih zemalja u okruženju, brže dobijali robu i namirnice.

Srbija je napravila prvi korak, i verujemo da će i naše kolege iz regiona, sa kojima smo imali dobru i vrlo intenzivnu saradnju od početka krize izazvane pandemijom korona virusa, uskoro doneti slične mere“, kaže Mihajlovićeva.

Ona je dodala da su ove mere pripremljene u koordinaciji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, odnosno Upravom saobraćajne policije i Upravom granične policije, sa kojima Ministarstvo intenzivno sarađuje na obezbeđivanju nesmetanog kretanja teretnog drumskog saobraćaja u uslovima epidemije.

“Ove mere imaju dvojaku korist jer ćemo, s jedne strane, imati ubrzan tranzit kroz Srbiju, a sa druge manje opterećivanje pripadnika MUP-a zbog pratnje konvoja kamiona.

Takođe, kraće zadržavanje kamiona na granicama i značajno skraćenje ukupne dužine putovanja važno je i zbog bezbednosti u saobraćaju, jer su vozači putovali i do tri dana kroz Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju, kad se računa i čekanje na graničnim prelazima da se formiraju konvoji”, navodi potpredsednica Vlade.

Mihajlovićeva ističe da je od 13. marta do danas u 7 časova u Srbiju ušlo ukupno 45.565 kamiona, od čega 23.601 kamion za tržište Srbije, a 21.964 kamiona u tranzitu.

Mere koje je uvela Srbija usklađene su i sa odlukama Evropske komisije o olakšanju transporta tereta i uvođenju posebnih mera za to, kao što su zeleni koridori, odnosno tranzitni koridori koji će maksimalno biti rasterećeni zaustavljanja vozila, kao i maksimalno korišćenje elektronskih dokumenata zbog manjeg kontakta vozača sa drugim licima.

Foto: Pixabay (hpgruesen)