Poljoprivrednicima iz Sombora dodeljeno pet miliona dinara

Kao izrazito poljoprivredni kraj, Sombor mnogo polaže na stvaranje preduslova za dalji razvoj agrara, pogotovo kada su u pitanju mlađi poljoprivrednici sa odličnim idejama, pri čemu ovo područje raspolaže sa čak 100.000 hektara obradivih površina. Tako su ovih dana u prostorijama ovdašnjeg Agrobiznis centra dodeljeni prvi ugovori korisnicima sredstava koji su odabrani da budu podržani kroz prvi Konkurs za dodelu […]
Kao izrazito poljoprivredni kraj, Sombor mnogo polaže na stvaranje preduslova za dalji razvoj agrara, pogotovo kada su u pitanju mlađi poljoprivrednici sa odličnim idejama, pri čemu ovo područje raspolaže sa čak 100.000 hektara obradivih površina.

Tako su ovih dana u prostorijama ovdašnjeg Agrobiznis centra dodeljeni prvi ugovori korisnicima sredstava koji su odabrani da budu podržani kroz prvi Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje i unapređenje funkcionisanja individualnih poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji grada Sombora za 2020. godinu.

Sredstva za podršku investicija prema ovom konkursu dodeljena su bespovratno, tako da su se utvrđivala u iznosu do 100 odsto. Maksimalan iznos bespovratnih sredstava po jednoj prijavi iznosio je do 250.000 dinara sa PDV-om, dok je minimalan iznos bespovratnih sredstava po jednoj prijavi bio 50.000 dinara. Pravo učešća i samim tim korišćenja bespovratnih sredstava su imala fizička lica, odnosno nosioci registrovanog komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva u aktivnom statusu sa teritorije Grada Sombora.

Sama procedura potpisivanja i dodele bila je skromna, u skladu sa vanrednim stanjem i propisanim zaštitnim merama, kako bi svi ostali bezbedni i zdravi, pa je i direktor Agrobiznis centra u Somboru, Karlo Puškarica, izjavio da ovakva slika možda deluje čudno, budući da je neophodno da se održava socijalna distanca, ali predstavlja zapravo tračak nade u ovo teško doba.

- Ne želimo da dozvolimo da ekonomski razvoj, podrška poljoprivredi i okupljanje agrobiznis zajednice stane u ovom trenutku- rekao je Puškarica - Naš zadatak je da, u skladu sa mogućnostima i kolektivnom svešću, damo najveći mogući doprinos. Ova situacija neće trajati doveka, a tada će nam trebati jaka privreda i jaki poljoprivrednici, koji su najveći motor lokalnog ekonomskog razvoja. Dodelili smo 25 ugovora po ovom pozivu, odnosno pet miliona dinara, u saradnji sa Gradom Somborom i Kabinetom za demografiju i populacionu politiku Vlade Republike Srbije – pojasnio je izvore finansiranja Puškarica i dodao da se ispostavilo da je ova naizgled mala direktna finansijska podrška korisnicima, odnosno poljoprivredi, velika pomoć za prevazilaženje određenih problema.

Poziv i kriterijumi su formirani tako da su se tražile aplikacije koje predstavljaju početak poslovanja ili oni koji već imaju razvijenu proizvodnju, ali imaju nove ideje koje predstavljaju novi stepenik u proizvodnji, obrazložio je Puškarica, zahvalivši se Gradskoj upravi Sombora, koja je prepoznala misiju Agrobiznis centra i maksimalno pomogla prilikom selekcije i opredeljivanja sredstava.

Agrobiznis centar će, u skladu sa situacijom u Srbiji, a u uskoj saradnji sa lokalnim samoupravama širom zemlje i u budućnosti organizovati još nekoliko poziva nalik ovom. Ideja je da se do kraja godine podeli preko 15 miliona dinara, kao i da se pokrenu značajna istraživanja u oblasti poljoprivrede i ekonomskog razvoja.

Autor: M. Miljenović

Izvor: Dnevnik

Foto: Pixabay (anaterate)