BiH prva zemalja zapadnog Balkana koja je definisala zelene koridore (BIH)

Ministar komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović održao je telefonski sastanak sa ambasadorom Evropske unije u BiH Johanom Zatlerom. Zvaničnici su razgovarali o aktivnostima koje je u skladu sa zaključkom Evropske komisije od 23. 3. 2020. godine Ministarstvo preduzelo na formiranju zelenih koridora sa ciljem povezivanja članica zapadnog Balkana sa Republikom Hrvatskom i članicama Evropske unije. Ministar Mitrović […]
Ministar komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović održao je telefonski sastanak sa ambasadorom Evropske unije u BiH Johanom Zatlerom.

Zvaničnici su razgovarali o aktivnostima koje je u skladu sa zaključkom Evropske komisije od 23. 3. 2020. godine Ministarstvo preduzelo na formiranju zelenih koridora sa ciljem povezivanja članica zapadnog Balkana sa Republikom Hrvatskom i članicama Evropske unije.

Ministar Mitrović informisao je ambasadora Zttlera da je Ministarstvo odredilo zelene koridore za transport robe u međunarodnom saobraćaju na teritoriji Bosne i Hercegovine (granični prelazi Bijača, Gradiška i Šamac), uvažavajući pri tome odluke Kriznog štaba Republike Hrvatske o graničnim prelazima preko kojih se odvija međunarodni tranzit robe prema EU i zemljama zapadnog Balkana. Time je Bosna i Hercegovina postala prva od zemalja zapadnog Balkana koja je definisala zelene koridore formirane prema Zajedničkom prijedlogu koji su pripremili Zajednički sekretarijat Transportne zajednice i Sekretarijat CEFTA-e. Cilj ovog dokumenta je da se olakša trgovina i transport robe baveći se samo onim dodatnim mjerama predostrožnosti koje su preduzete ili se trebaju preduzeti kako bi se spriječilo širenje pandemije. Carinske i druge kontrole robe u okviru zakonske trgovine ostaju na snazi u skladu sa trgovinskim pravilima CEFTA-e i pravilima koja proizilaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i regionalnih partnera.

Ambasador Zatler pozdravio je napore koje Ministarstvo na čelu sa ministrom Mitrovićem čini na rješavanju problema sa kojima se suočavaju bh. prevoznici, kao i zagušenja na graničnim prelazima koja nastaju formiranjem dugih redova, što može imati potencijalno štetne efekte na snabdijevanje osnovnim potrepštinama. Takođe je istakao namjeru Evropske unije da nastavi pomagati BiH u borbi protiv koronavirusa kroz tehničku podršku i realizaciju paketa pomoći za obezbjeđivanje medicinske opreme i ublažavanja posljedica po privredu.

Na kraju razgovora je konstatovano da se međunarodni transport robe na graničnim prelazima Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja u zadnjim danima drastično poboljšao.

Izvor: www.mkt.gov.ba

Foto: Pixabay (Free-Photos)