Skočila potražnja za pekarskim proizvodima, posebno se traži rezani hleb

Srbija je postala punopravna članica Međunarodnog žitarskog saveta. U svojoj odluci su istakli da je naša zemlja jedan od najznačajnijih proizvođača koji zauzima osmo mesto u svetu kada je reč o izvozu. Takođe se ističe da je prošle godine Srbija ostvarila odlične izvozne rezulatate, ali i da će njeno članstvo značajno doprineti boljoj međunarodnoj trgovini žitaricama. Od uvođenja vanrednog stanja […]
Srbija je postala punopravna članica Međunarodnog žitarskog saveta. U svojoj odluci su istakli da je naša zemlja jedan od najznačajnijih proizvođača koji zauzima osmo mesto u svetu kada je reč o izvozu. Takođe se ističe da je prošle godine Srbija ostvarila odlične izvozne rezulatate, ali i da će njeno članstvo značajno doprineti boljoj međunarodnoj trgovini žitaricama. Od uvođenja vanrednog stanja u Srbiji je 20 odsto porasla potražnja za brašnom i pekarskim proizvodima, posebno se traži sveži sečeni hleb i drugi razni pekarski proizvodi.

Koliko je povećana potražnja za brašnom i pekarskim proizvodima od uvođenja vanrednog stanja u Srbiji najbolje se vidi u Zrenjaninskom mlinu, gde se dnevno u tri smene samelje stotinu osamdest tona pšenice, posebno je velika potražnja za kilogramskim brašnom.

"Mi nismo primarni proizvođači jer pakujemo kilogramsko brašno ali smo povećali proizvodnju od kada je počelo vanredno stanje. Uključili smo i treću smenu u rad tako da sa te strane pokušavamo da ispoštujemo zahteve tržišta i imamo dovoljno pšenice za process proizvodnje do naredne žetve, tako da ćemo zadovoljiti potrebe tržišta iz naših pogona", rekla je Verica Petrov, tehnolog mlina u Zrenjaninu.

Nije samo porasla potražnja za brašnom već i pekarskim proizvodima, posebno se traži sveži upakovani i sečeni hleb.

"Nakon vanrednog stanja popunjenost kapaciteta je porasla dvadeset odsto, međutim zanimljiv je podatak odnos svežeg hleba i rezanog pakovanog hleba. Taj odnos je bio pre vanrednog stanja negde pedeset-pedeset odsto, dok je sada rezani pakovani hleb sa pedeset odsto skočio na sedamdeset odsto. Primer je pekara u Zrenjaninu gde je nekada rađeno oko dvadeset hiljada sveže vekne i oko dvadest hiljada rezane vekne. Danas radimo ispod dest hiljada sveže vekne i od tridesepet do trideset sedam hiljada pakovane vekne", kaže Miodrag Lučić, regionalni dirketor za sever u Don-Donu.

Proizvođači pekarskih proizvoda apeluju na proizvođače da nema potrebe da stvaraju kućne zalihe jer sirovine za proizvodnju hleba ima sve do nove žetve.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay (postcardtrip)