Probijena prva cev tunela “Čortanovci”

Prva cev tunela “Čortanovci”, na gradilištu brze pruge Beograd-Budimpešta, probijena je. “Probijanje tunela je važan trenutak na svakom projektu i u uobičajenim okolnostima. Ako znamo da su Čortanovci jedno od najvećih infrastrukturnih gradilišta u Evropi, na kojem se uprkos epidemiji poštuju svi rokovi, to je rezultat na koji Srbija treba da bude ponosna”, rekla je ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović. Mihajlović […]
Prva cev tunela "Čortanovci", na gradilištu brze pruge Beograd-Budimpešta, probijena je.

"Probijanje tunela je važan trenutak na svakom projektu i u uobičajenim okolnostima. Ako znamo da su Čortanovci jedno od najvećih infrastrukturnih gradilišta u Evropi, na kojem se uprkos epidemiji poštuju svi rokovi, to je rezultat na koji Srbija treba da bude ponosna", rekla je ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

Mihajlović je ukazala da je na celoj deonici od Stare Pazove do Novog Sada, od kad su na snazi mere države za suzbijanje epidemije virusa, svakog dana bilo aktivno od oko 500 do skoro 1.000 radnika.

Izgradnja tunela i vijadukta "Čortanovci" su deo projekta izgradnje deonice brze pruge Beograd-Budimpešta od Stare Pazove do Novog Sada, čija je dužina 40,4 kilometara.

Ukupna dužina obe tunelske cevi je 2.242,5 metra, a danas je probijena desna cev, dužine 1.086,5 metara.

Trenutno je urađeno 86 odsto radova na ovom objektu.

U okviru istog projekta, u toku je izgradnja i dvokolosečnog vijadukta "Čortanovci", dužine skoro tri kilometra. Procenat realizacije radova na vijaduktu iznosi 91 odsto.

Vrednost radova na izgradnji tunela i vijadukta "Čortanovci", koji se finansira iz kredita Ruske Federacije za modernizaciju srpske železnice, iznosi 337,6 miliona dolara.

Izvor: 021

Foto: Pixabay (Broesis)