Koliko se čeka na odgovor iz MUP-a za prvu registraciju

Nakon zastoja u prodaji automobila na auto-placevima posle uvođenja vanrednog stanja, situacija se polako menja. Prema informacijama sa terena, kupci se polako vraćaju i beleži se blagi rast prodaje. Kupci su najviše nedoumica imali oko procedure za registraciju vozila kupljenih na auto-placu ili u salonu, odnosno kako mogu da dođu do registarskih tablica – reč je o tzv. prvoj registraciji, […]
Nakon zastoja u prodaji automobila na auto-placevima posle uvođenja vanrednog stanja, situacija se polako menja. Prema informacijama sa terena, kupci se polako vraćaju i beleži se blagi rast prodaje.

Kupci su najviše nedoumica imali oko procedure za registraciju vozila kupljenih na auto-placu ili u salonu, odnosno kako mogu da dođu do registarskih tablica – reč je o tzv. prvoj registraciji, a tu je i pitanje koliko sve to traje.

Prosečno tri do pet dana

Iz MUP-a Srbije za sajt Polovni automobili navode da potrebno vreme za rešavanje zahteva zavisi od količine i složenosti pristiglih predmeta, kao i da sve one koji su poslali zahtev za prvu registraciju telefonom obaveštavaju kada mogu da ih preuzmu:

„Nakon prijema zahteva utvrđuje se da li su ispunjeni svi propisani uslovi za registraciju vozila i da li su priložni svi propisani dokazi, nakon čega se, ukoliko su svi uslovi ispunjeni, određuju registarske tablice za vozilo, izrađuje potvrda o registraciji i registraciona nalepnica.

Po završetku postupka, vlasnik vozila se telefonom obaveštava o vremenu i mestu preuzimanja registarskih tablica, registracione nalepnice i potvrde o registraciji vozila“, navodi se u odgovoru MUP-a.

Kako su nam rekli na više auto-placeva i auto-kuća, na dobijanje registarskih tablica čeka se od tri do pet dana.

U auto-kući AK Kompresor dobili smo informaciju da je nekoliko njihovih kupaca bez problema i vrlo brzo obavilo prvu registraciju.

Konkretno, pošto u okviru ove auto-kuće postoji i tehnički pregled, kupci su tu obavili i tehnički, dobili kompletnu neophodnu dokumentaciju i kupili polisu obaveznog osiguranja. Nakon toga je ostalo samo da poštom (sa povratnicom) pošalju MUP-u svu dokumentaciju.

Na kraju teksta imate spisak neophodne dokumentacije, adrese i brojeve telefona nadležnih policijskih stanica i druge korisne informacije.

Nakon koliko vremena su dobili registarske tablice?
Jednog kupca su iz policije zvali istog dana da sutradan dođe po tablice, a ostale posle dan-dva. Ipak, naglašavamo da se situacija može razlikovati od grada do grada.

Proteklih dana javilo nam se i mnogo korisnika našeg sajta koji su završili prvu registraciju. Prenosimo vam neke od komentara koje su ostavili na naš tekst „Kako registrovati auto sa auto-placa ili iz salona tokom vanrednog stanja“:

Dejan: „Poslao svu dokumentaciju za prvu registaciju kola u ponedeljak 30.03. u SUP Lazarevac! Juče me zvali da danas podignem saobraćajnu i tablice, četvrtak 02.04.“

Milan Vukić: „Ja sam registrovao auto iz uvoza 24.03, predao sam dokumenta poštom, sve kako je navedeno na sajtu MUP-a, posle dva dana su me pozvali da idem po table. Knjaževac.“

Goran iz Novog Sada je 31. marta u komentarima napisao: „Ja sam registrovao nov auto iz salona, ali ista je procedura samo što ti za polovan auto moraš još i tehnički pregled da odradiš. U agenciji će vam dati sve papire i zajedno sa uplatnicama i kopijom lične karte pošalje MUP-u u Kralja Petra. Zvali su me danas da dođem, ujutru u 8h da podignem tablice, nalepnicu i saobraćajnu.“

Damir Prole iz Zrenjanina, koji je automobil kupio na auto-placu, ispričao nam je da je čitava procedura dobijanja prve registracije trajala nekoliko dana:

„Prvo sam uradio tehnički pregled, a potom sve papire sa tehničkog i od kupljenog auta poslao MUP-u. Sve što sam od dokumenata tamo dobio sam i poslao. Obavezno ostavite kontakt telefon da bi vas pozvali kad bude gotovo. Meni je odgovor stigao za nekoliko dana, pozvali su me iz MUP-a i zakazali vreme preuzimanja dokumenata (tablice, nalepnica, očitana saobraćajna). Rekli su mi da će saobraćajna da bude gotova kad prođe ovo sa virusom“.

Procedura – šta se šalje, gde, kako?
Originalnu dokumentaciju, zajedno sa fotokopijom lične karte i očitanom ličnom kartom, kao i sa dokazom o uplaćenim taksama za prvu registraciju, treba da pošaljete poštom područnoj policijskoj upravi na čijoj teritoriji imate mesto prebivališta.

Dakle:

originalna dokumentacija neophodna za prvu registraciju
fotokopija lične karte i očitana lična karta
uplatnice za sve takse koje idu za prvu registraciju
Sve to šaljete područnoj policijskoj upravi na teritoriji gde imate prebivalište (kliknite ovaj link).

Oko čitave ove procedure mogu da vam pomognu na auto-placu na kojem kupujete automobil, u prodajnom salonu ukoliko kupujete nov auto, u nekoj od agencija koje se bave registracijom, odnosno na samom tehničkom pregledu.

Oni su već upoznati sa neophodnom dokumentacijom za prvu registraciju, kod njih možete da završite sve u vezi uplatnica (razne takse), kupite polisu obaveznog osiguranja, fotokopirate i očitate ličnu kartu...

Eventualno, u slučaju nekih problema sa uplatom, mogu da vam odštampaju uplatnice, a vi da obavite uplatu u pošti ili banci.

Generalno, potrebno je priložiti:

registracioni list sa dokazom o tehničkoj ispravnosti vozila, ne stariji od 30 dana; (prvu stranu registracionog lista popunjava tehnički pregled, a drugu stranu nadležna organizaciona jedinica MUP-a nakon rešavanja zahteva)

dokaz o obaveznom osiguranju vozila (polisa osiguranja), pri čemu se na polisu kao datum početka njenog važenja stavlja dan kada šaljete svu dokumentaciju MUP-u

dokaz o poreklu i vlasništvu vozila (saobraćajna dozvola, račun, ugovor o kupovini, ugovor o poklonu, pravosnažno rešenje o nasleđivanju, pravosnažna presuda o utvrđivanju vlasništva i dr)

dokaz o identitetu vlasnika (važeću ličnu kartu ili ličnu kartu za stranca; putnu ispravu ako zahtev podnosi stranac sa dokazom o odobrenom boravku u Republici Srbiji dužem od šest meseci; dokaz o upisu u registar kod nadležnog organa – za pravna lica)

dokaz o izmirenim carinskim obavezama

dokaz o uplati propisanih troškova za registraciju vozila
Ne zaboravite kontakt telefon!
Uz zahtev obavezno dostavite i kontakt telefon. Savetujemo da ostavite i mobilni i fiksni, a nije na odmet da ostavite i neki rezervni mobilni od bliskog člana porodice, kako se ne bi desilo da iz nekog razloga ne čujete telefon, pa vaš zahtev završi negde na gomili „nedostupnih“.

Na koju adresu poslati dokumenta?
Klikom na ovaj link otvoriće vam se lista sa adresama i telefonima svih područnih policijskih uprava u Srbiji.

Šta dalje?
Kada pošiljka stigne, bićete kontaktirani od strane policijskog službenika.

Koje pošte rade?
Na ovom linku možete da nađete aktuelne informacije u vezi radnog vremena i dostupnosti raznih usluga tokom vanrednog stanja: https://www.posta.rs/cir/info/servisne-informacije.aspx?Item=3494

Takođe, možete to uraditi i nekom drugom firmom koja se bavi isporukom pošiljki.

Koju vrstu pošiljke da koristim?
Neka to obavezno bude pošiljka sa potvrđenim uručenjem (dokaz da ste vi predali pošiljku) i sa povratnicom (povratnicu dobijate nakon što pošiljka bude isporučena kao dokaz da je zaista isporučena).

Jeste malo skuplje, ali s obzirom na dokumenta koja šaljete, svaka mera sigurnosti je više nego korisna.

Takođe, za svaki slučaj fotokopirajte originalna dokumenta koja šaljete. Može da dođe do neke nepredviđene situacije koja će moći mnogo brže da se reši zahvaljujući fotokopijama.

Izvor: Polovni automobili

Foto: Pixabay (ArtisticOperations)