Metode za ocenu investicionih ulaganja u poljoprivredu


Da bi se poljoprivredna proizvodnja uspešno odvijala neophodna su značajna investiciona ulaganja. Ta investiciona ulaganja se vrše u cilju dobijanja što je moguće većih korisnih efekata u poljoprivrednoj proizvodnji.Pod investicijama se podrazumevaju ulaganja u osnovna i trajna sredstva koja se koriste dugi niz godina ili neograničen vremenski period (zemljište). Treba razlikovati pojmove investicija i finansiranje. Dok investicija podrazumeva ulaganje novčanih […]

Da bi se poljoprivredna proizvodnja uspešno odvijala neophodna su značajna investiciona ulaganja. Ta investiciona ulaganja se vrše u cilju dobijanja što je moguće većih korisnih efekata u poljoprivrednoj proizvodnji.


Pod investicijama se podrazumevaju ulaganja u osnovna i trajna sredstva koja se koriste

dugi niz godina ili neograničen vremenski period (zemljište). Treba razlikovati pojmove investicija i finansiranje. Dok investicija podrazumeva ulaganje novčanih sredstava u određena osnovna i trajna obrtna sredstva, finansiranje podrazumeva proces pribavljanja potrebnih novčanih sredstava za ta ulaganja. Tako se, na primer, podizanje kredita u banci u cilju kupovine novog traktora smatra finansiranjem, a sam čin kupovine investiranje.

Naravno, kada se izvrši investiranje i kada investicija počinje da stvara prihode, otpočinje suprotan proce skoji se naziva dezinvestiranje. Njime se vraćaju novčana sredstva koja su uložena u investiciju. U poljoprivrednoj proizvodnji investicije se najčešće finansiraju kombinacijom sopstvenih i pozajmljenih sredstava.


Pre nego što se izvrše investiciona ulaganja, obavezno se mora proveriti da li su ona ekonomski opravdana ili finansijski prihvatljiva( likvidna). Ovo je posebno značajno zbog toga što se investicije često koriste veoma dug period i što zavise od velikog broja faktora koje je teško predvideti tj. Sa velikim rizicima.


Različite su metode koje se koriste za ocenu investicionih ulaganja.

Najzastupljenije su:

-Metod roka povraćaja

-Metod stope povraćaja

-Metod poređenja prosečnih troškova


Glavne karakteristike statističkih metoda za ocenu investicije da su jednostavne za

upotrebu ali su nedovoljno pouzdani. Mnogo su pouzdanije dinamičke metode koje

uzimaju u obzir vremensku vrednost novca.


Dinamičke metode ocene investicije potpuno ispravljaju sve nedostatke koje se

javljaju kod statističkih metoda:

-Dinamičke metode uzimaju u obzir vremensku vrednost novca

-Dinamičke metode uzimaju u obzir sva primanja i sva izdavanja iz čitavog perioda

korišćenja investicije


I pored toga javljaju se i problemi kod korišćenja dinamičkih metoda kako izvršiti realnu procenu efekta poslovanja u dugom vremenskom periodu.


Jedna od metoda ocene investicije je i Metod neto sadašnje vrednosti


Neto sadašnja vrednost investicije dobija se tako što se od sadašnje (diskontovane) vrednosti primanja od investicije oduzme sadašnja (diskontovana) vrednost izdavanja

za pribavljanje i korišćenje investicije. Pri tome u primanja ulaze primanja koja nastaju u svakoj godini korišćenja investicije, kao i likvidaciona( krajnja) vrednost investicije.

Smatra se da je investicija ekonomski opravdana ako je neto sadašnja vrednost veća od nule ili je jednaka nuli. Time je ostvaren veći stepen ukamaćenja sredstava uloženih u investiciju nego što je bilo zahtevano na osnovu kojeg se donosi odluka o prihvatanju ili odbijanju investicije.


Autor: dipl.inž Biljana Janjić PSSS Čačak


Foto: Pixabay (nattanan23)


The post Metode za ocenu investicionih ulaganja u poljoprivredu (SRB) appeared first on ePoljoMagazin.