Rusija liberalizuje uvoz genetski modifikovane soje


Rusko Ministarstvo poljoprivrede neće će se vraćati restriktivnim merama kontrole soje koja se uvozi za proizvodnu hrane za životinje. Ovo je precizirano dekretom Vlade koji je usvojen 16. aprila, a kojim se iz strogih kontrola izuzimaju sojino brašno i soja.Na ovu odluku odmah su reagovali čelnici pojedinih ruskih oblasti koji su zatražili da se ne smanjuju ograničenja za uvoz GMO, […]

Rusko Ministarstvo poljoprivrede neće će se vraćati restriktivnim merama kontrole soje koja se uvozi za proizvodnu hrane za životinje. Ovo je precizirano dekretom Vlade koji je usvojen 16. aprila, a kojim se iz strogih kontrola izuzimaju sojino brašno i soja.


Na ovu odluku odmah su reagovali čelnici pojedinih ruskih oblasti koji su zatražili da se ne smanjuju ograničenja za uvoz GMO, prenosi sajt All about feed.


Smatra se, naime, da je obavezna registracija koja je primenjivana bila neprobojna barijera za uvoz GM soje u Rusiju.


Upućeni kažu da će uklanjanje barijere obavezne registracije otvoriti put velikim američkim korporacijama koje kontrolišu proizvodnju soje u Latinskoj Americi i Evropi. Postoji bojazan da bi zbog velike proizvodnje soje veći deo ne samo GM, nego i obične, mogao završiti na ruskom tržištu čime bi se ugrozili domaći proizvođači.


To bi, kako upozoravaju, ugrozilo nacionalnu bezbednost hrane.


Izvor: Agrosmart


Foto: Pixabay (1737576)


The post Rusija liberalizuje uvoz genetski modifikovane soje appeared first on ePoljoMagazin.