Devet milijardi evra za nove infrastrukturne projekte


Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da naša zemlja ima stabilan budžet koji omogućava realizaciju velikih infrastrukturnih projekata u koje će, u okviru investicionog plana od 2020. do 2025, biti uloženo devet milijardi evra.Mihajlović je, gostujući u jutarnjem programu Televizije Prva, ukazala na to da je Srbija za četiri godine izgradila […]

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da naša zemlja ima stabilan budžet koji omogućava realizaciju velikih infrastrukturnih projekata u koje će, u okviru investicionog plana od 2020. do 2025, biti uloženo devet milijardi evra.


Mihajlović je, gostujući u jutarnjem programu Televizije Prva, ukazala na to da je Srbija za četiri godine izgradila 350 kilometara auto-puteva i rehabilitovala više od hiljadu regionalnih puteva.


Trenutno gradimo 250 kilometara auto-puteva, a uložićemo i milijardu evra za rekonstrukciju i rehabilitaciju pet hiljada lokalnih i regionalnih puteva, navela je ona i dodala da danas u Srbiji rade najbolje svetske kompanije, što je i dokaz naše stabilnosti.


Takođe, kako je dodala, Srbija ulaže i u železnički saobraćaj, te će nakon obnavljanja 77 kilometara barske pruge od Resnika do Valjeva, sledeće godine početi i obnova od Valjeva do granice sa Crnom Gorom, na kojoj će brzina biti 120 kilometara na čas.


Srbija je najveće železničko gradilište na prostoru jugoistočne Evrope – realizujemo projekat brze pruge od Beograda do Budimpešte, vredan četiri milijarde evra, sledeće godine kreće izgradnja brze pruge od Beograda do Niša, a potom i od Niša do Preševa, najavila je ona.


Istovremeno, Mihajlović je naglasila da je Vlada otvorila svoje granice za sve i nije uvodila epidemiološko-protekcionističke mere, jer smo zajedno sa epidemiolozima procenili situaciju i shvatili da možemo da otvorimo granice.


Odluka da naši građani ne mogu da uđu u Crnu Goru je politička i zbog nje svi trpe štetu – i naši i crnogorski građani. Bilo kakve granice i blokade u Evropi u 21. veku su neodržive i očekujem da će se to brzo rešiti, ocenila je ona.


Prema njenim rečima, odluka Direktorata civilnog vazduhoplovstva da se zabrani sletanje avionima „Montenegro erlajnsa“ u Srbiju je ekonomska.


Naime, kako je objasnila, naša nacionalna avio-kompanija „Er Srbija“ podnela je zahtev za sletanje u Crnu Goru i do današnjeg dana nije dobila to odobrenje.


Zatim je crnogorska vlast donela odluku o zabrani ulaska naših državljana u Crnu Goru i „Montenegro erlajns“ je tražio dozvolu za dodatne letove, istakla je Mihajlović i dodala da ona, u skladu sa navedenim, nije mogla da radi protiv interesa svoje zemlje.


Potpredsednica Vlade je ponovila da je odluka Crne Gore štetna za sve – i za Srbiju, Crnu Goru i ceo region, jer smo svi toliko mali da bi trebalo da se držimo zajedno, a ne da pravimo probleme jedni drugima.


Izvor: Vlada Srbije


Foto: Pixabay (ArtmorPro)


The post Devet milijardi evra za nove infrastrukturne projekte (SRB) appeared first on ePoljoMagazin.