Ruski sud smatra da mehaničari moraju proveriti kvalitet delova koje donesu kupci


Jedan interesantan slučaj sa suda u Rusiji mogao bi da ima veliki značaj za sve automehaničare.Regionalni sud Kostromske oblasti doneo je zanimljivu odluku nakon nedavnog slučaja gde je podneta tužba protiv jednog automehaničarskog servisa. Tužilac navodi da je u februaru 2018. godine u tom servisu na njegovom automobilu izvršena zamena zupčastog kaiša.No, već u avgustu iste godine opet se našao […]

Jedan interesantan slučaj sa suda u Rusiji mogao bi da ima veliki značaj za sve automehaničare.


Regionalni sud Kostromske oblasti doneo je zanimljivu odluku nakon nedavnog slučaja gde je podneta tužba protiv jednog automehaničarskog servisa. Tužilac navodi da je u februaru 2018. godine u tom servisu na njegovom automobilu izvršena zamena zupčastog kaiša.


No, već u avgustu iste godine opet se našao u servisu jer mu je pukao zupčasti kaiš i usput napravio dodatnu štetu. Tada je zbog te štete potrošio ukupno 46.000 rubalja (oko 500 evra “u našem novcu”) za kupovinu zamenskih delova i naravno novog zupčastog kaiša.


Vlasniku automobila bilo je jasno da je uzrok ovakve havarije ili loš kvalitet zupčastog kaiša ili neadekvatna ugradnja istog u servisu. Naravno, iz prodavnice su tvrdili da su prodali robu dobrog kvaliteta, a u servisu su navodili da su ugradnju izvršili po svim pravilima.


Ceo slučaj imao je epilog na sudu koji je kako bi se situacija razjasnila zahtevao svedočenje veštaka. Veštak je ustanovio da je kupljeni zupčasti kaiš bio defektan, te da je to dovelo do pucanja i prouzrokovanja velike materijalne štete.


No, kako je zupčasti kaiš nekih mesec dana pre ugradnje bio kod osobe koja ga je kupila, osnovni sud odbacio je zahtev za nadoknadu štete, jer je defekt na zamenskom delu mogao nastati dok je isti bio fizičkog lica, dakle kada je napustio prodavnicu.


Vlasnik automobila nije odustao te je uložio žalbu Regionalnom sudu na odluku osnovnog suda. Ovaj viši sud rešio je da je izvođač radova odgovoran i za proveru kvaliteta zamenskog dela odnosno da li je sve u redu sa njim. Osim toga, u presudi stoji i da je automehaničar lice sa specijalnim znanjima i da mu je lako da uoči defektnost ili loš kvalitet određenog zamenskog dela, a pogotovo zupčastog kaiša. Sud je doneo odluku da servis mora da plati rezervne delove i cenu rada potrebnu da se oni ugrade.


Kako Rusija pripada kontinentalnom sistemu prava, za razliku od anglo-američkog sistema presedana, ova sudska odluka mogla bi proći i nezapaženo u pravosudnom smislu. Ipak, veliko interesovanje ruskih medija za ovaj slučaj govori o tome da je ovo očito rasprostranjen problem u toj zemlji, te da će sigurno i sudska odluka imati jak odjek u javnosti.


Izvor: AutoRepublika


Foto: Pixabay (geraldoswald62)


The post Ruski sud smatra da mehaničari moraju proveriti kvalitet delova koje donesu kupci appeared first on ePoljoMagazin.