Mere suzbijanja plamenjače šljive


U zasadima šljive, na području delovanja RC Kraljevo, u kojima nisu adekvatno sprovedene hemijske mere zaštite, vizuelnim pregledom, na sorti Čačanska lepotica, registrovano je prisustvo simptoma prouzrokovača crvene pegavosti šljive (Polystigma rubrum), u niskom intenzitetu napada. Zasadi šljive se u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta nalaze u fazi od plod 70% krajnje veličine do faze početak obojavanja plodova, (BBCH 77-81).Crvena […]

U zasadima šljive, na području delovanja RC Kraljevo, u kojima nisu adekvatno sprovedene hemijske mere zaštite, vizuelnim pregledom, na sorti Čačanska lepotica, registrovano je prisustvo simptoma prouzrokovača crvene pegavosti šljive (Polystigma rubrum), u niskom intenzitetu napada. Zasadi šljive se u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta nalaze u fazi od plod 70% krajnje veličine do faze početak obojavanja plodova, (BBCH 77-81).


Crvena pegavost napada šljivu ali i druge biljke iz roda Prunus. Plamenjača šljive se razvija samo na listu. U početku se javljaju kružne ili eliptične pege, nejasnih kontura, žućkaste boje. Boja pega kasnije postaje žutonarandžasta da bi na kraju postala crvenonarandžasta. Pege su različitih veličina, od nekoliko mm do 1,5 cm, što zavisi od vremena ostvarene infekcije i osetljivosti sorte.


Početak listanja je najkritičniji period za ostvarenje infekcije, pod uslovom da u tom periodu ima padavina. Tada nastaju najznačajnije primarne infekcije. Ovaj patogen nema sekundarne infekcije u toku vegetacije.


Mere suzbijanja


· Gajenje manje osetljivih sorti, npr. Stanley


· Obzirom da patogen prezimljava u opalom lišću, sakupljanjem i uništavanjem opalog lišća, kao i zaoravanjem voćnjaka u jesen, značajno se smanjuje inokulacioni potencijal za narednu godinu


· Sa hemijskim merama zaštite treba početi u proleće, pre prvih kiša čim krene listanje


Izvor: PIS


Foto: PIS


The post Mere suzbijanja plamenjače šljive (SRB) appeared first on ePoljoMagazin.