Mere za suzbijanje kukuruznog plamenca


Kukuruzni plamenac (Ostrinia nubilalis) spada u grupu polifagnih štetočina, što znači da pravi štete na većem broju gajenih biljaka. Osnovne biljke hraniteljke su kukuruz i paprika. Postoji afinitet kukuruznog plamenca prema određenim hibridima i sortama pa time i napad nije jednakog intenziteta na svim hibridim.To je leptir iz porodice Crambidae. Kako se radi o noćnom leptiru, njegova pojava nije uvek […]

Kukuruzni plamenac (Ostrinia nubilalis) spada u grupu polifagnih štetočina, što znači da pravi štete na većem broju gajenih biljaka. Osnovne biljke hraniteljke su kukuruz i paprika. Postoji afinitet kukuruznog plamenca prema određenim hibridima i sortama pa time i napad nije jednakog intenziteta na svim hibridim.


To je leptir iz porodice Crambidae. Kako se radi o noćnom leptiru, njegova pojava nije uvek jasno uočljiva. Leptir ne oštećuje biljku, već njegova larva, odnosno gusenica. Znači, štete čini gusenica koja se ubušuje u stabljike kukuruza, klipove ili plodove paprike. Indirektne štete su naseljavanje raznih gljiva na mestu ubušenja čime se smanjuje tržišna vrednost proizvoda. Larva se hrani listom i kasnije se ubušuje u samo stablo i kada se list razvije iza nje ostaju kružne rupe na listovima.


Rupe na listovima su obično prvi znak na osnovu kojeg možemo videti da je kukuruz napadnut, međutim, tada je već relativno kasno za tretiranje jer su gusenice već napravilie veliku štetu.Smatra se da jedna gusenica može da umanji prinos od 3 do 6%. Što je više ubušenih gusenica gubitak je veći. Pošto se dešava da u polju bude napadnuto i do 60 ili 70% biljaka smanjenje prinosa može biti zaista veliko.


Postoje registrovane aktivne materije, odnosno preparati za suzbijanje plamenca. Važno je dobro proceniti da li i kada treba izvršiti suzbijanje plamenca. Postoje pragovi štetnosti koji za kukuruz šećerac i semenski kukuruz iznose oko 5-10% položenih jajnih legala ili oštećenih biljaka, a za merkantilni kukuruz su od 15-20 %. Vreme zaštite varira iz godine u godinu, u zavisnosti od temperature i razvitka insekta, (za prvu generaciju ovog insekta najbolje vreme za tretiranje bi bilo početkom i sredinom juna, a za drugu generaciju negde krajem jula).

Potrebno je prskanje visokoklirensnom prskalicom koja ide iznad stabiljki kukuruza. Potrebno je koristiti registrovane preparate i koristiti velike količine vode zbog velike površine lisne mase, koju je prosto potrebno „okupati“, jer sredstvo treba da dođe u kontakt sa samim jajnim leglima ili mladim larvama, jer je tada ovaj insekt najosetljiviji na insekticid. Suzbijanje kukuruznog plamenca moguće je jedino primenom agrotehničkih, mehaničkih i hemijskih mera. Preduslov za smanjenje brojnosti je dobro zaoravanje žetvenih ostataka, duboko oranje i suzbijanje korova. Kada je u pitanju hemijsko suzbijanje ove štetočine optimalno vreme je početak piljenja gusenica. Preporuka za poljoprivredne proizvođače jeste da pregledaju useve kukuruza na prisustvo jajnih legala kukuruznog plamenca. Takođe je savet da kada utvrde dostignuti prag štetnosti izvrše tretman insekticidima ovicidno-larvicidnog delovanja, sledećih aktivnih materija : hlorantaniliprol, a.m. hlorantraniliprol

+ lambda-cihalotrin, a.m. indoksakarb...


Autor: dpl ing. Svetlana Šučević, PSSS Novi Pazar


Foto: Pixabay (manfredrichter)


The post Mere za suzbijanje kukuruznog plamenca appeared first on ePoljoMagazin.