Krenula rešenja za IPARD traktore, ratari zadovoljni referentnim cenama


Pre desetak dana Uprava za agrarna plaćanja počela je da šalje rešenja o odobrenju projekta za nabavku novog traktora preko IPARD fonda. Reč je o drugom javnom pozivu za traktore u okviru Mere 1, koji je zatvoren u novembru prošle godine, a na kojem je prema izjavama nadležnih bilo 459 zahteva.Na konačnoj rang listi našlo se 437 podnosilaca, a još […]

Pre desetak dana Uprava za agrarna plaćanja počela je da šalje rešenja o odobrenju projekta za nabavku novog traktora preko IPARD fonda. Reč je o drugom javnom pozivu za traktore u okviru Mere 1, koji je zatvoren u novembru prošle godine, a na kojem je prema izjavama nadležnih bilo 459 zahteva.


Na konačnoj rang listi našlo se 437 podnosilaca, a još s obzirom na to da je dosta zahteva još u obradi, u ovom momentu se ne može znati koliko će ih biti odobreno, odnosno koliko je poljoprivrednika ispunilo tehničke uslove iz aplikacije i koliko će ih dobiti rešenja o odobrenju projekta.


Izuzetno, zbog situacije sa virusom korona, u skladu sa merama predostrožnosti koje je uvela i EU, ovog puta dodeli rešenja nije prethodila nulta kontrola gazdinstva koja su konkurisala.


Podsetimo, javnim pozivom opredeljeno je oko 10 miliona evra, a ukupno je bilo zahteva za 15 miliona evra, pa se rang lista pravila tako što su se projekti, tj. njihovi podnosioci bodovali.


Prema našim saznanjima, za razliku od prethodnog poziva za traktore iz IPARD programa, ovog puta učesnici na konkursu koji su dobili rešenja, to jest zeleno svetlo za nabavku traktora, zadovoljniji su visinom povraćaja kojeg dobijaju iz IPARD fonda. Referentne cene koje određuje Uprava za agrarna plaćanja su, kako kažu, realnije nego prošli put i nema mnogo odstupanja od cena traktora koje su poljoprivrednici tražili i pisali u svojim zahtevima sa onima koje im je administracija prihvatila.


Pomenimo, prema planu Ministarstva poljoprivrede, u ovoj godini trebalo bi da bude raspisan još jedan javni poziv za traktore – predviđen je za oktobar. Prema informacijama Agrosmarta, za tu namenu biće izdvojeno oko pet miliona evra.


Mehanizacija i izgradnja objekata tek na redu 


Uprava za agrarna plaćanja objavila je i konačnu rang listu podnetih zahteva za odobravanje projekta za IPARD podsticaje u Petom javnom pozivu za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava. To je zapravo treći po redu poziv koji se odnosi na nabavku mehanizacije, odnosno izgradnju poljoprivrednih objekata. Najpre je, kao i kod traktora, objavljena bodovna lista, a potom i konačna.


Još uvek su ovi zahtevi u administrativnoj obradi, za njih rešenja još nisu počela da se pišu. Podsetimo, Uprava za agrarna plaćanja ima rok devet meseci da ih obradi, a oni su predati zaključno sa 23. decembrom prošle godine.


Ovde možete preuzeti obe konačne rang liste podnetih zahteva:


Konačna rang lista - Četvrti javni poziv


Konačna rang lista - Peti javni poziv


Izvor: Agrosmart


Foto: Pixabay (12019)


 


The post Krenula rešenja za IPARD traktore, ratari zadovoljni referentnim cenama (SRB) appeared first on ePoljoMagazin.