Svakom farmeru iz EU 100 evra po grlu, kakvu će pomoć dobiti stočari u Srbiji


Dok su naši farmeri pred ivicom ambisa, a staje prepune preraslih grla koja nemaju kome da prodaju i koja ih samo guraju u još veći gubitak, iza evropskih stočara opet staje država i ozbiljnim parama rešava njihov problem.Tako će, na stranu redovni podsticaji, irski uzgajivači goveda dobiti paket pomoći za prevazilaženje problema izazvanih virusom korona vredan 50 miliona evra. Procenjuje […]

Dok su naši farmeri pred ivicom ambisa, a staje prepune preraslih grla koja nemaju kome da prodaju i koja ih samo guraju u još veći gubitak, iza evropskih stočara opet staje država i ozbiljnim parama rešava njihov problem.


Tako će, na stranu redovni podsticaji, irski uzgajivači goveda dobiti paket pomoći za prevazilaženje problema izazvanih virusom korona vredan 50 miliona evra. Procenjuje se da će se za pomoć prijaviti 42.000 poljoprivrednika. Ova projekcija zasniva se na broju goveda poslatih na klanje u periodu od 1. februara do 12. juna 2020. – pod ograničenjem od 100 životinja po stadu. Svaki ovaj farmer dobiće od države pomoć od 100 evra po grlu.


Kako prenose evropski mediji, sve životinje koje su bile starije od osam meseci ispunjavaju uslove za plaćanje – do najviše 100 grla – što ukupno iznosi 10.000 evra.


Irski poljoprivrednici ističu da im je pandemija pokosila biznis i da su u teškoj situaciji ali pozdravljaju potez vlasti koja ponovo pokazuje da joj je briga o farmerima prioritetna politika.


Pat i Pol Molijan, vlasnici farme u Ardaghu, zadovoljni su podrškom od 100 evra po grlu. Imaju tov junadi, njihove životinje dugo ostaju uz majku u sistemu krava-tele.


Svo potomstvo dovedeno je u klanicu. Pored tova junadi, oni vode i stado ovaca.


-Vodili smo stoku na klanje tokom cele krize i kada pogledamo koliko smo za nju dobili a kolike smo imali troškove proizvodnje ipak smo bili na gubitku. Od 1. februara zaklali bismo 40 goveda, tako da će nam to biti ogromna pomoć ovde, na farmi. Isplata od 100 evra po grlu je od velikog značaja jer svaka životinja nama donosi gubitak  – kaže Pol.


Tomas O’konor iz mesta Mun takođe kaže da je paket pomoći više nego dobrodošao.


-Poljoprivrednici koji su ubili bikove prošlog februara dobili su 3,80 evra po kilogramu, a dve nedelje kasnije vratili su se u fabriku i dobili 3,40 – gubeći 160-170 evra po grlu, dok su troškovi proizvodnje ostali isti. Ovih 100 evra po grlu može nam dati malo samopouzdanja da se vratimo na stare pozicije – kaže on.


Srpsko stočarstvo uništila obećanja 


Naši farmeri sve jače apeluju na nadležne da reaguju na katarstofalnu situaciju u stajama. Podsećaju na to da je Ministarstvo poljoprivrede preko robnih rezervi u par navrata realizovalo razmenu junadi za merkantilni kukuruz. Prema tom modelu, farmeri su uspeli da za kilogram žive junadi dobiju 2,10 do 2,35 evra.


Kako objašnjavaju, posle razmene, prema spiskovima prijavljenih farmera, klanicama je isporučeno oko 3.000 junadi, a ostalo je još oko 6.000 bez izgleda da uskoro budu isporučeni. Uz to, dodaju, već su pristigla i nova utovljena junad i trenutno se za tržište nudi više od 12.000 kvalitetnih grla.


Otkupne cene junadi od 1,20 – 1,80 evra za kilogram žive mere ovu granu govedarstva dovode do gubitaka i prekidanja proizvodnje i pored značajnih podsticaja države. Klaničari i nakupci junad plaćaju za 30 do 60 dana.


-Obećanje narodu u Srbiji je bilo da tove junad, da je to dugoročno rešenje sa Turskom i Kinom. Čak je obećano da će biti bolja prodaja nego nekada u vreme SFRJ u saradnji sa tadašnjim nesvrstanim svetom. Stočari su opet poverovali vlastima i napunili staje, krenuo je tov. Ali, kada su telad postala junad, stigla težinu od 450 kilogama po jedinki, što je vreme za prodaju, kupaca nije bilo, a ni političara koji su ih nagovarali na tov obećavajući da će se prodavati na tržištu Turske od 70 miliona potrošača i Kine koja ima 1,3 milijarde stanovnika. Nema ih ni danas. Junad prelazi težinu od 650 kilograma i tov donosi čiste gubitke – kaže agrarni analitičar Branislav Gulan.


Autor: S. G.


Izvor: Agrosmart


The post Svakom farmeru iz EU 100 evra po grlu, kakvu će pomoć dobiti stočari u Srbiji appeared first on ePoljoMagazin.