Nedimović: Biće ovo jedna od najboljih godina za kukuruz


Ne da neće biti problema sa kukuruzom, nego će ovo biti jedna od najboljih godina, sa prinosom većim od sedam do deset odsto nego što je bio prethodne godine, procenjuje ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. Poručuje da nema razloga za zabrinutost i da Srbija ima hrane za naredne dve godine.Branislav Nedimović je gostujući u Jutarnjem dnevniku naveo da će vrednost žetve […]

Ne da neće biti problema sa kukuruzom, nego će ovo biti jedna od najboljih godina, sa prinosom većim od sedam do deset odsto nego što je bio prethodne godine, procenjuje ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. Poručuje da nema razloga za zabrinutost i da Srbija ima hrane za naredne dve godine.


Branislav Nedimović je gostujući u Jutarnjem dnevniku naveo da će vrednost žetve kukuruza biti milijardu evra i da će ovo biti jedna od najboljih godina za tu žitaricu.


"Ne da neće biti problema sa kukuruzom, nego će biti jedna od najboljih godina u zadnjih deset godina sa prinosom kukuruza. Mi ćemo imati jednu od najboljih godina, ja sam čak ubeđen i najbolju godinu sa prinosom većim od sedam do deset odstoviše nego što je bio prethodne godine, a prethodna godina je označena kao najbolja u odnosu na sve", naveo je Nedimović.


Dodaje da je posejano 995.000 hektara, sa prinosom od osam tona po hektaru na čitavom prostoru Srbije.


Ministar je odbacio medijske navode da će sezona za kukuruz propasti, kao i da su vesti da je klimatskim nepogodima ugrožen rod, izveštaji sa "mikrolokacija".


"Isto je bilo i za pšenicu, pa smo imali jednu od najboljih žetvi do sad", naveo je Nedimović.


Imamo hrane za naredne dve godine


Nedimović navodi da neće biti problema sa hranom, i da Srbija ima hrane za naredne dve godine.


"Em smo dobro prodali, dobro zaradili, naš agrar je dobro prihodovao", ocenjuje Nedimović.


Dodaje da je cena mesa, pre svega svinjskog i goveđeg u trgovinama krenula na dole.


"Govedarstvo je najteža grana poljoprivrede, ljudi više od godinu dana čekaju da uzmu novac. Zato smo sad doneli mere podrške", navodi ministar.


Dodao je i da se suficit u trgovini poljoprivrednim proizvodima sa Evropskom unijom udvostručio u odnosu na period pre tri godine, na ukupno 407 miliona evra lane, a da je samo u prvih šest meseci već zabeležen suficit od 230 miliona.


Govoreći o voću navodi da nas očekuje dobra godina i da su zbog vremenskih prilika u jednom trenutku opali prinosi bresaka i kajsija.


"Ali što se tiče malina prošli smo jako dobro, proćićemo i sa jabukama jako dobro. Dobra godina uopšte za srpsku poljoprivredu naročito za ratarstvo. Imaćemo i dobar kvalitetan suncokret, dobru cenu. Soji isto tako", poručio je ministar.


Izvor: RTS


Foto: Pixabay (kingimaging)


The post Nedimović: Biće ovo jedna od najboljih godina za kukuruz (SRB) appeared first on ePoljoMagazin.