SPOS: Porasla cena meda, bagrem i preko 6,2 evra za kilogram


Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) saopštio je da su cene u njihovom Pogonu “Naš med” korigovane naviše, a da će ona važiti za pčelare čiji će med za nekoliko dana krenuti put kupaca.Kako se navodi na SPOS-ovom sajtu, ako cena i dalje bude rasla, prilikom preuzimanja meda pčelarima će biti isplaćena nova, veća naknada.To će važiti čak i ako pčelari […]

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) saopštio je da su cene u njihovom Pogonu "Naš med" korigovane naviše, a da će ona važiti za pčelare čiji će med za nekoliko dana krenuti put kupaca.


Kako se navodi na SPOS-ovom sajtu, ako cena i dalje bude rasla, prilikom preuzimanja meda pčelarima će biti isplaćena nova, veća naknada.


To će važiti čak i ako pčelari potpišu ugovor za jednu cenu, a otkupna cena poraste, navode iz SPOS-a.


Osnovna cena kilograma bagremovog meda u otkupu je 5,74 evra, a sa PDV-om će ukupna cena koju pčelar može dobiti oko 6,2 evra.


Vlasnici Zlatne kartice lojalnosti SPOS-u imaju 0,5 odsto veću cenu, odnosno 6,23 evra sa PDV-om.


Vlasnici Dijamantske kartice lojalnosti SPOS-u dobijaju 0,6 odsto, a Platinaste kartice lojalnosti SPOS-u 1,6 odsto veću naknadu.


Isplata meda obavlja se u celosti pre preuzimanja meda, odnosno 90 odsto procenjene količine, jer se smatra da greška u proceni ne može da bude veća od 10 odsto, a kad se med izmeri.


Foto: Nova ekonomija


Pčelaru će se odmah nakon merenja doplatiti razlika, ili će on vratiti višak novca ako je procena bila veća od 10 odsto na štetu Pogona, odnosno par dana pre nego med napusti magacin pčelara.


Med se najpre uzorkuje, a preuzima nakon što analize pokažu da je dobar.


Oni ljudi koji uzimaju uzorke meda, već su uveliko na terenu od 12. Avgusta, navodi SPOS.


Iz tog saveza mole sve zainteresovane pčelare da se jave što pre kako bi troškove uzorkovanja smanjili maksimalno, jer je preskupo više puta ići u jednu istu opštinu, a nekad je to i nemoguće.


Pogonu "Naš med", otvoren je u junu u Rači kod Kragujevca, a glavni cilj SPOS-a je da se prilikom prodaje meda pčelari zaštite od manipulacija velikih otkupljivača.


SPOS često naglašava i da im je prioritet borba protiv falsifikovanog meda.


Izvor: Nova ekonomija


Foto: Pixabay (Maniturm)


The post SPOS: Porasla cena meda, bagrem i preko 6,2 evra za kilogram (SRB) appeared first on ePoljoMagazin.